jump to navigation

How to add new satelite in Stellarium (eg MEASAT/Astro Satellite) 15 Oktober 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Hobby, Link menarik.
Tags: , , ,
add a comment

Sebelum ni asyik study bintang ajer, kali ni aku try observe kedudukan satellite… eg satellite Astro iaitu MEASAT… tak jauh dalam ketinggian 36,000 km ajer dari bumi…

Kedudukan MEASAT-3A

MEASAT-3A dalam program Stellarium

Cara utk tambah kedudukan satellite baru dalam program Stellarium ada ditulis pada wiki berikut [1]. Sebelum tu kena tahu yang kedudukan satellite measat adalah statik atau dikenali geostationary satellite [2] [3] dan list hampir kebanyakan geo satellite ni ada di website berikut [4].

ni sample setting utk add kesemua measat satellite (astro) dalam file satellites.json:

“AFRICASAT-1 (MEASAT-1)”:
{
“groups”: [“communications”],
“tle1”: “1 23765U 96002B 10285.82324024 .00000117 00000-0 10000-3 0 748”,
“tle2”: “2 23765 2.7848 73.2056 0000524 21.5769 268.8547 1.00271513 54007”,
“visible”: true
},
“MEASAT-2”:
{
“groups”: [“communications”],
“tle1”: “1 24653U 96063B 10285.90030669 .00000022 00000-0 10000-3 0 2253”,
“tle2”: “2 24653 2.7350 73.2011 0000355 160.3278 117.5955 1.00270200 51004”,
“visible”: true
},
“MEASAT-3”:
{
“groups”: [“communications”],
“tle1”: “1 29648U 06056A 10286.86585642 -.00000258 00000-0 10000-3 0 6680”,
“tle2”: “2 29648 0.0556 79.7916 0002976 94.3822 251.3583 1.00270743 14161”,
“visible”: true
},
“MEASAT-3A”:
{
“groups”: [“communications”],
“tle1”: “1 35362U 09032A 10286.86585618 -.00000258 00000-0 10000-3 0 2215”,
“tle2”: “2 35362 0.0339 322.5927 0002009 256.9623 205.9876 1.00271920 4834”,
“visible”: true
}

sebenaranya, kedudukan Measat-3 dan Measat-3A ini adalah berdekatan sehinggakan astro disc sekarang walaupun pada arah position yang sama masih boleh dapat signal dari kedua-dua satellite ini [5]. lagi satu, just for info, bardasarkan apa yang CTO Astro kata, setellite measat-3A digunakan untuk astro HD channel [6]

Reference: (selanjutnya…)

Advertisements

Sattelite tracking using Stellarium 12 Oktober 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Diari.
Tags: , ,
add a comment

awal tahun dulu, aku ada tercerap satu objek misteri guna telescope [1]… mula2 dulu ingat asteroid tapi rasernya satellite (tupun tak confirm sampailer harini, haha)…

harini, aku check rupanya program stellarium yg baru dah boleh track pergerakan satellite [2] since ver 0.10.3 lagi (takderler version baru…cuma aku yg tak update sebab guna ver lama 0.10.1, sekarang dah version 0.10.5)… lagi satu porgram stellarium ni kita boleh tambah objek baru seperti komet 103P-Hartley [3]

balik cerita asal pasal objek misteri yang aku rasa satellite tu, tadi bila check guna stellarium, pada masatu memang ada weather satellite (NOAA-17) kat sekitar area tu [4]… nampak gaya lepas ni aku ingat nak try buat satellite observation pulak kot.. nampak macam mencabar jugak macam pencarian messier object…heher…

 

Kedudukan NOAA Weather Satellite 17

Kedudukan NOAA Weather Satellite 17