jump to navigation

Geminid Meteor Shower kembali lagi 13 Disember 2010

Posted by azmirul in Astronomy.
Tags: ,
add a comment

sumber: http://www.wired.com/wiredscience/2010/12/geminid-meteors/

If it’s clear where you are on Monday night, bundle up, head outside and look up. One of the best meteor showers of the year will peak on Dec. 13.

berdasarkan calculator diberi, kat malaysia (lembah klang), boleh start tengok bermula lepas pukul 11 malam ni (isnin) sehingga pagi besok (selasa), kalau ikutkan sampai terbit matahari tapi sebab dah terang mungkin dah tak nampak… peak hour dalam pukul 4 hingga 6 pagi besok (selasa)…. so, lepas sembahyang subuh, boleh try tengok di langit… location adalah pada constellation Gemini (malam di bahagian NE dan bila pagi di NW) tapi tengok keseluruhan langit pun sudah memadai sebab selalunya meteroid shower ni bertebaran ke semua arah…

Advertisements