jump to navigation

Diari Astronomi 14 Jan 2010 (M44) 16 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Diari.
Tags:
add a comment

Sketch aku (lakaran kali kedua) pandangan malam 14 Jan 2010:

*dalam sketch tu ada penanda 1-5, aku punya reference untuk cari object ni sebab aku perasan kena pusing skit 10 kali step slow motion utk Right ascension ke atas baru jumpa object tu dan dalam step ke-5 ada skit bintang-bintang yang mula-mula aku tersilap ingat M44… rupa-rupanya kat atas lagi… tapi ni kedudukan secara kasar ler, yg confirm sketch ni memang tak berapa tepat… biasaler amatur, patut kena guna coordinate nak cari… hahaha

  • Planet yang dilihat: Mars
  • Messier object yg dilihat: Beehive Cluster (M44 / Praesepe)

Malam 14 Jan 2010 dalam pukul 11.45 pm , lepas tengok Mars aku try cari mana-mana Messier object yang senang dilihat dan paling penting senang dicari… (selanjutnya…)