jump to navigation

Diari Astronomy 21 July 2010 21 Julai 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Diari.
Tags: , , , , ,
add a comment

Dah lamadah rasanya tak tengok bintang…  Antara objek terang di langit yang kelihatan malam tadi walaupun dengan mata kasar adalah seperti berikut:

    • bulan – di tengah-tengah langit
    • planet Venus – kalau tak silapler… sempat lihat dengan mata kasar ajer di bahagian barat..
    • buruj Centaurus (Alpha Centauri & Hadar/ Beta Centauri) – bahagian selatan
    • buruj Lyra (bintang Vega) – bahagian utara
  • Buruj Lyra, perhatikan bintang Vega yang merupakan bintang yang terang di bahagian utara:

    10pm – 11pm

    Objek pertama dilihat malam tadi adalah bulan.. mula-mula cuba focus ke bulan yang terang benderang di depan mata.. pelik tak jumpa… bila check baru perasan finder scope tak align… heher.. lepas calibrate baru ok…

    Fasa bulan malam tadi adalah waxing gibbous yang akan menghampiri fasa bulan penuh akhir bulan July ni.. dan seterusnya insyallah ke fasa bulan baru yg akan membentuk anak bulan pada 10/11 August nanti (bulan ramadhan)… malam tadi tak ada apa target utama… mula-mula just tengok ajer bulan guna 25mm eyepiece (50x) dan kemudian terus zoom guna 6mm eyepiece (180x)… sebenarnya 5 minit ajerkot aku tengok bulan ni sebab dah biasa sangat tengok… heher

    Lupa pulak.. sebenarnya sebelum tu, aku nak tengok planet Venus kat bahagian barat.. sebab sebelum pukul 10malam aku tengok ada bintang terang kat bahagian barat… bila check kat Panet Universe macam planet Venus… tak sempat nak confirm sebab bila setup telescope dah tenggelam… takper besok masih ader.. heher.

    Buruj Centaurus & Lyra

    Lepas tengok bulan, (selanjutnya…)

    Diari Astronomy pagi 28 Jan 2010 (Centaurus constellation) 28 Januari 2010

    Posted by azmirul in Astronomy, Diari.
    Tags:
    add a comment

    Berikut adalah gambaran constellation centaurus pagi tadi (dan semalam) dalam pukul 6.40 pagi:

    Pagi tadi (dan termasuk semalam) sebelum pergi kerja, aku sempat tengok langit di bahagian selatan. Sebelum ni sudah mengenali buruj Crux. Hari ni aku cuba lukis dan identify bintang-bintang di buruj Centaurus. Confusegak sebab bila guna program Pocket Universe, constellation line dia berbeza dengan program Star Map.. mula-mula ingatkan constellation yang berbeza, rupa-rupanya benda yang sama.

    Berikut maklumat lanjut daripada wikipedia dan screen capture buruj yang terlibat:

    (selanjutnya…)