jump to navigation

Misteri object – asteroid (2010 AL30) ? 14 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Diari.
Tags:
trackback

11 malam

Tadi dalam pukul 9.40 – 10.00 malam aku ader tengok constellation Orion, konon nak tengok M42 tapi mula-mula pelik sebab kat finder ader tapi kat telescope tak ada pulak.. rupa-rupanya finder tak align, tadi masa pasang mungkin tergerak skit.. bila tolak skit kat atas baru ok balik… tapi aku ada cerita lain sebenarnya, masa tengah mencari M42 (dengan finder alignmnet masih tak betul), tiba-tiba dalam view telescope aku ada satu object bulat kecil bergerak laju… jeng-jeng-jeng

aku confuse gak apa benda ni haha… aku sempat gak track object tu, nak kata kapal terbang, rasa bukan sebab bulat ajer. masa tu aku agak satellite kot tak pun asteroid… entahler, lepas tu aku try tengok guna binocular tak jumpa lak kat area mana aku tengok tadi sebab dah takder pun dalam view telescope aku masa tu…

lepas tu, langit berawan dan tak berapa clear sangat.. so, aku pack barang masuk rumah… ni masa tengah-tengah tengok TV aku browse internet mana tahu ada apa-apa menarik pasal benda yang aku tengok tadi…

terjumpa pulak link kat bawah:

Expert astronomers could observe it shining with a brightness of a 14th-magnitude star (the approximate brightness of Pluto’s weak glow as seen from Earth) as it dashed through the constellations of Orion, Taurus and Pisces. (Further details about the orbit of 2010 AL30 can be found on NASA’s Solar System Dynamics Web site).

What makes this near-Earth object, or NEO, special is that it has an orbital period of almost exactly one year. This fact led some scientists to speculate that 2010 AL30 could be an artificial object and not an asteroid. After all, there’s a lot of space junk up there. There’s every possibility that it could be a spent rocket booster or some other chunk from a spacecraft.

adakah apa yang aku tengok tadi Asteroid (2010 AL30) ? entah, tapi aku confirm memang aku tengok something somewhere kat area Orion constellation tadi… tapi tak tahu apa dia…….. nantiler aku study balik kedudukan orbit dia:

http://ssd.jpl.nasa.gov/horizons.cgi?find_body=1&body_group=sb&sstr=2010%20AL30

update terkini:

bila aku check coordinate asteroid ni kat website nasa, confirm yang aku tengok tu bukan Asteriod 2010 AL30… sebab coordinate  jauh sangat dari constellation Orion (actually di luar horizon view pandangan aku, RA < 22h )… jadi, object yang aku tengok tu masih menjadi misteri… atau mungkin jugak lampu kapal terbangkot hahaha… sebab tu laju semacam dan bulat ajer… heher…

Kedudukan Asteriod 2010 AL30 pada 2010-Jan-14 22:00

  • R.A. (ICRF/J2000.0):  20 19 36.28
  • DEC:  -07 29 18.9

Komen-komen»

1. Sattelite tracking using Stellarium « Diari Azmirul Ibnu Hamzah – Astronomi Belakang Rumah - 12 Oktober 2010

[…] tahun dulu, aku ada tercerap satu objek misteri guna telescope [1]… mula2 dulu ingat asteroid tapi rasernya satellite (tupun tak confirm sampailer harini, […]


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: