jump to navigation

Diari Astronomi 14 Feb 2010 a.m. (Saturn) 14 Februari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Diari.
Tags: ,
add a comment

Gambaran planet Saturn dari program Stellarium:

– Constellation yg dilihat: Virgo
– Planet yg dilihat: Saturn

Dah lama tak tengok planet.. pagi tadi lepas subuh, dalam pukul 6.30 pagi – 7.00 pagi, aku berkesempatan tengok planet zuhal atau dalam english saturn yg menggunakan telescope dengan jelas kelihatan lingkaran ring di sekelilingnya… lepas ni nak cuba ambil gambar guna webcam… sebelum ni aku dah try ambil gambar planet Jupiter dan Mars tapi still tak dapat capture detail dia… over expose sebab terang sangat… mungkin kalau guna DSLR lagi senang sebab boleh adjust ISO/aperture/exposure time tapi tak ada masa nak try. tapi aku raser kalau capture gambar planet zuhal ni walaupun over expose tapi bentuk saturn ring tu boleh nampak lagi… so takler nampak satu bulatan terang ajer… aderler juga ciri-ciri planet… heher… selain tu, bulan terbesar dalam orbit saturn iaitu Titan dan bulan kedua terbesar iaitu Rhea juga jelas kelihatan… bulan-bulan lain tadi aku tak perasan. Berikut adalah maklumat lanjut mengenai pemerhatian pagi tadi:

(selanjutnya…)

Advertisements