jump to navigation

Susunan pelbagi planet waktu subuh 12 Mei 2011

Posted by azmirul in Astronomy, Tazkirah.
add a comment

kalo ikutkan sepanjang bulan May ni, pada waktu subuh, kita boleh lihat dengan mata kasar gugusan/rangkaian/susunan planet Mercury, Venus, Mars, & Jupiter sekaligus di bahagian ufuk timur.. tempat matahari terbit… tapi akupun sebenarnya belum sempat tengok.. pagi2 pergi kerja tak perasanlak (sebab baru tahu).. heher…

“Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan gugusan bintang-bintang (di langit) dan Kami telah menghiasi langit itu bagi orang-orang yang memandang(nya),” (Al-Hijr: 16)

Links for more info:

Advertisements

Betapa besar alam semesta ini… 16 April 2011

Posted by azmirul in Astronomy.
Tags: ,
1 comment so far

untuk mendapatkan gambaran mudah “andaian” berapa besar alam semesta… lihatlah perbandingan berikut yang ambil dari buku “Sand: the never-ending story By Michael Welland, page 29”

“Each image captured by the Hubble telescope is of an area of space equivalent to that covered by a grain of sand held at arm’s length. If the Earth were a grain of fine sand, the Sun would be 11 centimeters (4.3 in) in diameter and 11.5 meters (38 ft) distant; the closest to the Sun would be 3,000 kilometers (1,900 mi) away.”

ringkasnya, sekiranya bumi ini diibarat sebutir pasir dan matahari sebesar sejengkal (11cm), bintang terdekat dengan matahari iaitu Alpha Centauri pula diibarat masih terlalu jauh iaitu sejauh 3,000 km dalam analogi dunia pasir !!!.. (for reference: real distance = 4.37 light-years/ 41.5 trillion kilometres –> sand analogy distance = 3000km)… tapi itu baru satu bintang… tu yang paling dekat… tahukah anda, antara visible star yang terjauh seperti Carinae adalah dianggar sejauh 8,000 light year.. cuba kira tu berapa km (equal berjuta2 lemon).. heher.. lihatlah berapa besarnya alam semesta ini… tapi lagi besar lagi kekuasaan si-Pencipta… Wallahu A’lam.

kepada sesiapa yang tidak yakin, boleh kira sendiri berdasarkan pengiraan di bawah (warning: mungkin sedikit mengelirukan kepada yg tak minat metematik)… heher:
(selanjutnya…)

James Webb Space Telescope 28 Januari 2011

Posted by azmirul in Astronomy, Link menarik.
Tags: ,
add a comment

apa yang best sangat telescope James Webb Space yang dijangka dilancarkan di orbit pada 2014/15 berbanding hubble telescope? telescope ini akan mencerap infrared… ni macam kita dalam kegelapan malam mendapat “night vision goggle”… heher, insyaallah akan lebih banyak objek dapat dilihat… biar gambar berikut menunjukkannya:

Two alternate Hubble Space Telescope views of the Carina Nebula, comparing visible (top) and infrared (bottom) astronomy

Two alternate Hubble Space Telescope views of the Carina Nebula, comparing visible (top) and infrared (bottom) astronomy -- Wikipedia

image yang dijangka diambil oleh telescope ini:

A simulation of JWST's performance. This shows a "typical" JWST image, based on the expected density of sources of different types, and the predicted JWST performance. It is a false-color image, since the JWST observes in the infrared.

A simulation of JWST's performance. This shows a "typical" JWST image, based on the expected density of sources of different types, and the predicted JWST performance. It is a false-color image, since the JWST observes in the infrared. --Wikipedia

cerita asal: gizmodo, via NASA

For more info, click (selanjutnya…)

E0 galaxy 13 Januari 2011

Posted by azmirul in Astronomy, Link menarik.
Tags: , ,
add a comment

Dulu aku tertanya-tanya ada atau tidak galaxy yang berbentuk sphere macam bola sebab selalu kita dengar adalah berbentuk ellipsoid lonjong dan lagi satu spiral galaxy yang selalunya berbentuk disc yang leper… sebenarnya ada iaitu yang diklasifikasikan sebagai E0 galaxy.. Berdasarkan hubble classification, elliptical galaxy ditulis/ diklasifikasikan sebagai “En” iaitu value “n” antara E0 – E7 dan nilai n adalah merujuk kadar berapa keleperan galaxy tersebut. Jadi, E0 galaxy adalah merujuk kepada galaxy yang berbentuk hampir bulat seperti bola (almost sphere ellipsoid shape)… antara E0 galaxy yang terkenal adalah Messier 87 dan Messier 89… (disclaimer: ada juga yang mengatakan bentuk galaxy yang dijumpai kelihatan berbentuk bulat dari bumi ini mungkin juga berbentuk elliptical lonjong dari padangan lain).

Messier 87

Messier 87 (source: Wikipedia)

Messier 89

Messier 89 (source: Wikipedia)

Edwin Hubble's Classification (source: Wikipedia)

Rujukan: (selanjutnya…)

Geminid Meteor Shower kembali lagi 13 Disember 2010

Posted by azmirul in Astronomy.
Tags: ,
add a comment

sumber: http://www.wired.com/wiredscience/2010/12/geminid-meteors/

If it’s clear where you are on Monday night, bundle up, head outside and look up. One of the best meteor showers of the year will peak on Dec. 13.

berdasarkan calculator diberi, kat malaysia (lembah klang), boleh start tengok bermula lepas pukul 11 malam ni (isnin) sehingga pagi besok (selasa), kalau ikutkan sampai terbit matahari tapi sebab dah terang mungkin dah tak nampak… peak hour dalam pukul 4 hingga 6 pagi besok (selasa)…. so, lepas sembahyang subuh, boleh try tengok di langit… location adalah pada constellation Gemini (malam di bahagian NE dan bila pagi di NW) tapi tengok keseluruhan langit pun sudah memadai sebab selalunya meteroid shower ni bertebaran ke semua arah…

Dekat tapi jauh 18 November 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Diari.
Tags: ,
add a comment
Tapak pendaratan Apollo 11 dari orbit bulan - Wikipedia

Tapak pendaratan Apollo 11 dari orbit bulan - Wikipedia

satu persoalan dulupun aku tertanya-tanya… agaknyaler bolehker kita tengok (zoom) peralatan-peralatan yang ditinggalkan di tapak pendaratan Apollo di bulan guna telescope…. JAWAPANNYA: stakat hari ni guna “normal telescope” yg ada kat bumi memang tak boleh (tapi in future tak tahuler) sebab lunar lander yang selebar 5 meter tu terlalu kecil untuk dilihat dari kedudukan 382,000 km dari bumi… even, hubble telescope pun tak boleh focus sedalamtu [1][2]… tapi hubble memang pernah ambil gambar bulan cuma takderler boleh zoom sampai boleh tengok lunar lander [3] (selanjutnya…)

How to add new satelite in Stellarium (eg MEASAT/Astro Satellite) 15 Oktober 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Hobby, Link menarik.
Tags: , , ,
add a comment

Sebelum ni asyik study bintang ajer, kali ni aku try observe kedudukan satellite… eg satellite Astro iaitu MEASAT… tak jauh dalam ketinggian 36,000 km ajer dari bumi…

Kedudukan MEASAT-3A

MEASAT-3A dalam program Stellarium

Cara utk tambah kedudukan satellite baru dalam program Stellarium ada ditulis pada wiki berikut [1]. Sebelum tu kena tahu yang kedudukan satellite measat adalah statik atau dikenali geostationary satellite [2] [3] dan list hampir kebanyakan geo satellite ni ada di website berikut [4].

ni sample setting utk add kesemua measat satellite (astro) dalam file satellites.json:

“AFRICASAT-1 (MEASAT-1)”:
{
“groups”: [“communications”],
“tle1”: “1 23765U 96002B 10285.82324024 .00000117 00000-0 10000-3 0 748”,
“tle2”: “2 23765 2.7848 73.2056 0000524 21.5769 268.8547 1.00271513 54007”,
“visible”: true
},
“MEASAT-2”:
{
“groups”: [“communications”],
“tle1”: “1 24653U 96063B 10285.90030669 .00000022 00000-0 10000-3 0 2253”,
“tle2”: “2 24653 2.7350 73.2011 0000355 160.3278 117.5955 1.00270200 51004”,
“visible”: true
},
“MEASAT-3”:
{
“groups”: [“communications”],
“tle1”: “1 29648U 06056A 10286.86585642 -.00000258 00000-0 10000-3 0 6680”,
“tle2”: “2 29648 0.0556 79.7916 0002976 94.3822 251.3583 1.00270743 14161”,
“visible”: true
},
“MEASAT-3A”:
{
“groups”: [“communications”],
“tle1”: “1 35362U 09032A 10286.86585618 -.00000258 00000-0 10000-3 0 2215”,
“tle2”: “2 35362 0.0339 322.5927 0002009 256.9623 205.9876 1.00271920 4834”,
“visible”: true
}

sebenaranya, kedudukan Measat-3 dan Measat-3A ini adalah berdekatan sehinggakan astro disc sekarang walaupun pada arah position yang sama masih boleh dapat signal dari kedua-dua satellite ini [5]. lagi satu, just for info, bardasarkan apa yang CTO Astro kata, setellite measat-3A digunakan untuk astro HD channel [6]

Reference: (selanjutnya…)

Sattelite tracking using Stellarium 12 Oktober 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Diari.
Tags: , ,
add a comment

awal tahun dulu, aku ada tercerap satu objek misteri guna telescope [1]… mula2 dulu ingat asteroid tapi rasernya satellite (tupun tak confirm sampailer harini, haha)…

harini, aku check rupanya program stellarium yg baru dah boleh track pergerakan satellite [2] since ver 0.10.3 lagi (takderler version baru…cuma aku yg tak update sebab guna ver lama 0.10.1, sekarang dah version 0.10.5)… lagi satu porgram stellarium ni kita boleh tambah objek baru seperti komet 103P-Hartley [3]

balik cerita asal pasal objek misteri yang aku rasa satellite tu, tadi bila check guna stellarium, pada masatu memang ada weather satellite (NOAA-17) kat sekitar area tu [4]… nampak gaya lepas ni aku ingat nak try buat satellite observation pulak kot.. nampak macam mencabar jugak macam pencarian messier object…heher…

 

Kedudukan NOAA Weather Satellite 17

Kedudukan NOAA Weather Satellite 17

 

Komet Hartley 2 6 Oktober 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Link menarik.
Tags: , ,
add a comment

kemunculan komet Hartley 2 adalah antara astronomy event yg menarik bulan october ni… komet ini dikatakan boleh dilihat dengan binocular (dan mungkin mata kasar di kawasan gelap) terutamanya pada 20 Oct nanti.. berikut adalah more info berkenaan komet ni:

Gambar komet Hartley2 (kredit: wikipedia)

Gambar komet Hartley2 (kredit: wikipedia)

Comet 103P-Hartley add-on code utk program Stellarium:
http://www.stellarium.org/wiki/index.php/Solar_System_Objects

Now is the time to search for Comet Hartley 2 with binoculars
http://earthsky.org/astronomy-essentials/comet-hartley-2-might-be-2010s-brightest-comet

Here Comes Comet Hartley 2!
http://wiki.nasa.gov/cm/blog/Watch%20the%20Skies/posts/post_1285774051041.html

http://en.wikipedia.org/wiki/103P/Hartley

Comet Hartley 2, officially designated 103P/Hartley, is a small periodic comet with an orbital period of 6.46 years.[1] It was discovered by Malcolm Hartley in 1986 at the Schmidt Telescope Unit in Siding Spring, Australia.[1] Its diameter is estimated to be 1.2[3] to 1.6 km.[1] It will be the subject of a flyby by the Deep Impact spacecraft on November 4, 2010, with a closest approach of 700 kilometers.[4] This is part of the EPOXI mission.

    2010 approach

The comet will pass within 0.12 AU of the Earth on October 20, 2010,[6] only eight days before coming to perihelion (closest approach to the Sun) on October 28, 2010.[1] During this passage, the comet may be visible to the naked eye at apparent magnitude 5,[7] in the constellation Auriga, near its open clusters, if an observer knows where to look and is viewing from a dark sky location. Binoculars should make it an easy target.

The comet passed near the position of NGC 281 in Cassiopeia on October 1. On the night of October 7 at New Moon, the comet is expected to pass near the Double Cluster in the sky and near the open cluster NGC 1528 by October 14, both in Perseus. By the end of the month the comet will be visible in the evening without interference from the Moon.[8]

Diari Astronomy 13 September 2010 (Venus/ Zuhrah / Kejora) 13 September 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Diari.
Tags: , ,
add a comment

Sekarang, selain planet Jupiter, sebenarnya kita masih berkesempatan melihat planet Venus atau Zuhrah atau bintang kejora. Ianya boleh dilihat dengan mata kasar di bahagian barat pada waktu maghrib sehingga lepas isyak dan akan terbenam dalam pukul 9.40pm.