jump to navigation

Gambar matahari di pagi hari… 27 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Astrophotography.
add a comment

(selanjutnya…)

Advertisements

Diari Astronomi – Sunspot using eyepiece projection 24 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Astrophotography, Diari.
Tags:
add a comment

Amaran: jangan lihat matahari secara terus, mata anda boleh rosak (dan mungkin buta) !!!! antara cara yang betul untuk melihat matahari adalah menggunakan solar filter yang sesuai atau menggunakan cara image projection.

Tengah hari tadi, buat pertama kalinya aku berkesempatan untuk melihat sun spot dengan menggunakan cara eyepiece projection (Galileoscope + 20mm eyepiece). Gambar di atas dan di bawah menunjukkan kedudukan sunspot yang sempat dilihat tadi (projected atas kertas A4)… Cara eyepiece projection ni lebih kurang dengan cara pinhole projection. Mula-mula aku cuba juga guna pinhole projection tapi bulatan matahari yang nampak atas kertas kecil sangat.. tak dapat nak cari mana sunspot.. lepas guna eyepiece projection guna telescope baru puas hati sebab image projection menjadi besar dan senang dilihat. Berikut adalah gambar berhubung sesi observation tadi:  (selanjutnya…)

Beautiful Solar Eclipse Gallery 19 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Astrophotography, Link menarik.
Tags:
add a comment

Beautiful Solar Eclipse Gallery, 15 Jan 2010 at http://www.spaceweather.com

Gambar bulan sabit awal bulan Safar 19 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Astrophotography.
Tags:
add a comment

Gambar bulan sabit awal bulan safar (18 Jan 2010) yang diambil guna iPhone + 8x magnification lens.

Brief summary of “Basics of Astrophotography by McWiki” 15 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Astrophotography.
add a comment

for info, maklumat di bawah adalah summary (plus tambahan info aku skit) daripada website “Basics of Astrophotography – McWiki” by Richard McDonald, http://www.themcdonalds.net/~themcdo/richard/index.php?title=Basics_of_Astrophotography

(selanjutnya…)

Basics of Astrophotography 14 Januari 2010

Posted by azmirul in Astrophotography, Link menarik.
add a comment

tutorial wiki daripada Richard McDonald kat bawah ni amat sesuai dibaca oleh amatur (macam akuler heher) sebab ditulis dari pandangan seorang amateur astronomer yang sedang mendalami bidang astrophotography. maklumat yang diberi ringkas, padat dan jelas:

Basics of Astrophotography – McWiki
http://www.themcdonalds.net/~themcdo/richard/index.php?title=Basics_of_Astrophotography

p/s: summary dari tutorial (coming soon)…

Milky way dari pergunungan Alps 14 Januari 2010

Posted by azmirul in Astrophotography, Link menarik.
Tags:
add a comment

for info, aku jumpa link kat bawah dari digg… cantik betul gambar dalam video* dia terutama shot milky way dalam minit pertama, fantastic… wow:

Timelapse movie: The Alps — part II (night)*
http://www.vimeo.com/7853947

Magic Time Lapses
http://magictimelapse.blogspot.com/
http://www.magictimelapse.ch/v2/en/index.htm

Gambar bulan sabit guna iphone 12 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Astrophotography.
Tags:
1 comment so far

gambar diambil dalam pukul 6.45 pagi tadi (12 Jan 2010) guna iphone + additional iphone lens with 8x magnification:

Gambar bulan penuh waktu pagi guna iPhone 2 Januari 2010

Posted by azmirul in Astrophotography.
Tags:
add a comment
Gambar di bawah diambil pada pukul 7.15-7.30 pagi… tengok bulan penuh waktu pagi, teringin nak ambil gambar tapi malas nak setup telescope atau guna DSLR.. jadi, aku ambil binocular dan letak iphone belakang dia, kira ok ler cuma penat sikit sebab nak stablekan binocular yg berat tanpa tripod dengan sebelah tangan pegang bino dan sebelah pegang iPhone.. memang mencabar.. haha.. rasa macam nak beli binocular baru yg boleh attach ke tripodjer heher… seperti biasa, gambar di bawah tidak secantik mana tetapi still mendatang kepuasan kepada aku sebab diambil sendiri.. kalo dalam astrophotography, selalu aku baca kat forum jgn tunjuk gambar yang tak jadi kepada orang lain sebab boleh menjejaskan minat orang ramai dalam bidang astronomi tapi rasanya pendapatni tidak betul… kena jujurler macam aku ada baca seorang amatur astronomer kata… “my hobby is learning astrophotography, not doing astrophotography”

Morning full moon (2 Jan 2010) using iPhone & 10x50 binocular

Gambar full moon 31 Dec 2009 1 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Astrophotography.
add a comment

Ni gambar bulan penuh yg diambil dgn telescope Orion Apex 90mm dan kamera DSLR Canon EOS 350D… gambar still tak berapa cantik tapi better dari gambar webcam aku sebelum ni… hheher.. tapi takper… practice makes perfect… ni diambil dgn abang aku malam tadi sebelum langit mendung dalam pukul 10.30 malam… utk makluman, ni bukan gambar gerhana… gambar gerhana sepatutnya dalam kul 2-5 pagi.. ingat nak tunggugak tapi dlm kul 11 malam, langit dah gelap…. so memandangkan malam ni pun malam jumaat… aku pun masuk tidur awal… hahaha.

Full Moon 31 Dec 2009 close-up (prime focus 40x)

gambar2 lain yg diambil malam tadi:
(selanjutnya…)