jump to navigation

Diari Astronomy 22 July 2010 (Venus) 22 Julai 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Diari.
Tags:
trackback

9pm – 9.30pm

malam tadi sempat keluar rumah untuk lihat planet Venus sebab semalam tak sempat… waktu paling sesuai melihatnya adalah selepas isyak dalam pada pukul 9-10 malam kerana ia berada di bahagian barat (nak terbenam)… ianya kelihatan seperti bintang yang amat terang (magnitued -4.8)…  malam tadi, walaupun cuaca berawan dan ada light pollution, planet Venus merupakan satu-satunya bintang yang kelihatan di bahagian barat dengan mata kasar.

Kedudukan planet Venus (screenshot program StarMap):

Gambaran grafik planet Venus (screenshot program Planets): 

Sebenarnya bila guna telescope aku, takderler nampak macam gambar kat atas.. kalo nasa punya telescope bolehkot nampak macamtu.. heher… melalui telescope aku, kalo guna eyepiece 25mm (50x), cuma nampak titik dot kecik separa bulat yang terang.. macam lampu jalanjer… kalo zoom lagi guna 6mm eyepiece (208x)… baru jelas shape planet Venus ni yang ada ada shadow sedikit macam gambar kat bawah.. tapi takderler sebesar dan sejelas tu nampak kat telescope aku..  tapi kira bolehler nak bezakan antara bintang dan planet.. sebab kalau bintang, still nampak dot ajer dengan magnification yang sama… heher expectation kena betul…

Gambaran grafik planet Venus (Dari program StarMap):

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: