jump to navigation

Dekat tapi jauh 18 November 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Diari.
Tags: ,
trackback
Tapak pendaratan Apollo 11 dari orbit bulan - Wikipedia

Tapak pendaratan Apollo 11 dari orbit bulan - Wikipedia

satu persoalan dulupun aku tertanya-tanya… agaknyaler bolehker kita tengok (zoom) peralatan-peralatan yang ditinggalkan di tapak pendaratan Apollo di bulan guna telescope…. JAWAPANNYA: stakat hari ni guna “normal telescope” yg ada kat bumi memang tak boleh (tapi in future tak tahuler) sebab lunar lander yang selebar 5 meter tu terlalu kecil untuk dilihat dari kedudukan 382,000 km dari bumi… even, hubble telescope pun tak boleh focus sedalamtu [1][2]… tapi hubble memang pernah ambil gambar bulan cuma takderler boleh zoom sampai boleh tengok lunar lander [3]

so, kenapa pulak bintang/planet yang jauh boleh pulak kita lihat dari bumi… jawapannyer, memangler boleh tengok sebab kita cuma focus keseluruhan planet sahaja dan perlu diingat kadangkala bintang yang berkali-kali ganda besar dari bumipun kelihatan seperti satu titik kecil dari bumi sebab jauh sangat… inikan untuk melihat detail zoom lagi…

[1] http://www.tass-survey.org/richmond/answers/answers.html

Can we see Apollo hardware on the Moon?
The short answer is “no”, but there are some pictures taken from spacecraft in orbit around the moon which show evidence for the Apollo hardware. Based in part on a posting to sci.astro by Alex Blackwell of the University of Hawaii, Jan 3, 2001. 

[2] http://www.tass-survey.org/richmond/answers/lunar_lander.html
This question comes up frequently. It’s clearly impossible for an optical telescope on the Earth to resolve any of the Apollo hardware on the Moon, since the best systems, using adaptive optics in the near-infrared, can resolve details of maybe 0.02 arcsec. A lunar
lander of width 5 meters, at a distance of 382,000 km, subtends an angle of 0.003 arcsec. The Hubble Space Telescope isn’t appreciably closer the Moon, and its best resolution is about 0.03 arcsec in the near-UV. Not good enough.

[3] http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/1999/14/image/a/

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: