jump to navigation

Diari Astronomy 22 July 2010 (Venus) 22 Julai 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Diari.
Tags:
add a comment

9pm – 9.30pm

malam tadi sempat keluar rumah untuk lihat planet Venus sebab semalam tak sempat… waktu paling sesuai melihatnya adalah selepas isyak dalam pada pukul 9-10 malam kerana ia berada di bahagian barat (nak terbenam)… ianya kelihatan seperti bintang yang amat terang (magnitued -4.8)…  malam tadi, walaupun cuaca berawan dan ada light pollution, planet Venus merupakan satu-satunya bintang yang kelihatan di bahagian barat dengan mata kasar.

Kedudukan planet Venus (screenshot program StarMap):

Gambaran grafik planet Venus (screenshot program Planets):  (selanjutnya…)

Diari Astronomy 21 July 2010 21 Julai 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Diari.
Tags: , , , , ,
add a comment

Dah lamadah rasanya tak tengok bintang…  Antara objek terang di langit yang kelihatan malam tadi walaupun dengan mata kasar adalah seperti berikut:

    • bulan – di tengah-tengah langit
    • planet Venus – kalau tak silapler… sempat lihat dengan mata kasar ajer di bahagian barat..
    • buruj Centaurus (Alpha Centauri & Hadar/ Beta Centauri) – bahagian selatan
    • buruj Lyra (bintang Vega) – bahagian utara
  • Buruj Lyra, perhatikan bintang Vega yang merupakan bintang yang terang di bahagian utara:

    10pm – 11pm

    Objek pertama dilihat malam tadi adalah bulan.. mula-mula cuba focus ke bulan yang terang benderang di depan mata.. pelik tak jumpa… bila check baru perasan finder scope tak align… heher.. lepas calibrate baru ok…

    Fasa bulan malam tadi adalah waxing gibbous yang akan menghampiri fasa bulan penuh akhir bulan July ni.. dan seterusnya insyallah ke fasa bulan baru yg akan membentuk anak bulan pada 10/11 August nanti (bulan ramadhan)… malam tadi tak ada apa target utama… mula-mula just tengok ajer bulan guna 25mm eyepiece (50x) dan kemudian terus zoom guna 6mm eyepiece (180x)… sebenarnya 5 minit ajerkot aku tengok bulan ni sebab dah biasa sangat tengok… heher

    Lupa pulak.. sebenarnya sebelum tu, aku nak tengok planet Venus kat bahagian barat.. sebab sebelum pukul 10malam aku tengok ada bintang terang kat bahagian barat… bila check kat Panet Universe macam planet Venus… tak sempat nak confirm sebab bila setup telescope dah tenggelam… takper besok masih ader.. heher.

    Buruj Centaurus & Lyra

    Lepas tengok bulan, (selanjutnya…)