jump to navigation

Susunan pelbagi planet waktu subuh 12 Mei 2011

Posted by azmirul in Astronomy, Tazkirah.
add a comment

kalo ikutkan sepanjang bulan May ni, pada waktu subuh, kita boleh lihat dengan mata kasar gugusan/rangkaian/susunan planet Mercury, Venus, Mars, & Jupiter sekaligus di bahagian ufuk timur.. tempat matahari terbit… tapi akupun sebenarnya belum sempat tengok.. pagi2 pergi kerja tak perasanlak (sebab baru tahu).. heher…

“Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan gugusan bintang-bintang (di langit) dan Kami telah menghiasi langit itu bagi orang-orang yang memandang(nya),” (Al-Hijr: 16)

Links for more info:

Advertisements

My Malaysia Solat Time (PC/Mac) – Waktu solat Malaysia 11 April 2011

Posted by azmirul in Hobby, Tazkirah.
Tags: , , , , , , ,
add a comment

Download “My Malaysia Solat Time ver 1.0” here

– Click the above target link and save the file at any location…
– To run, just double click the file “my solat.jar”
– Any suggestion/bug report/feature request/etc, please email: burujkoder@gmail.com or visit http://alburujkoder.blogspot.com

– To hide/unhide main windows, double click tray icon or right click tray icon and select/unselect “Show MySolatTime”
– Minimum requirement: Java Runtime Library (JRE/JVM) and internet connection (at least once during solat time fetching from e-solat JAKIM)

– Antara waktu solat paling piawai di Malaysia diambil secara terus dari website e-solat Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) (http://www.e-solat.gov.my)

– One of the most standardize solat time for Malaysia by using directly solat time from e-solat website by Department of Islamic Development Malaysia (JAKIM).

(selanjutnya…)

Astronomy Picture of the Day from NASA 30 Disember 2009

Posted by azmirul in Astronomy, Astrophotography, Tazkirah.
Tags:
add a comment

Astronomy Picture of the Day:  http://apod.nasa.gov/apod/

Best tgk gambar astronomi dari NASA ni… setiap hari ada gambar baru.. gambar2 tu unik sebab selalunya bukan semua orang bleh ambil gambar macam diaorang sebab equipment tak cukup… lagi2 aku yg guna webcam murahpun blum pandai2 lagi… heher.. antara gambar minggu ni yg aku suka adalah gambar Cat’s Eye Nebula (NGC 6543): http://apod.nasa.gov/apod/ap091227.html

Explanation: Three thousand light-years away, a dying star throws off shells of glowing gas. This image from the Hubble Space Telescope reveals the Cat’s Eye Nebula to be one of the most complex planetary nebulae known. In fact, the features seen in the Cat’s Eye are so complex that astronomers suspect the bright central object may actually be a binary star system. The term planetary nebula, used to describe this general class of objects, is misleading. Although these objects may appear round and planet-like in small telescopes, high resolution images reveal them to be stars surrounded by cocoons of gas blown off in the late stages of stellar evolution.

p/s: adakah nebula ini ada kaitan dgn ayat 37 surah Ar-Rahman… hanya tuhan yg lebih mengetahui… “Selain itu (sungguh ngeri) ketika langit pecah-belah lalu menjadilah ia merah mawar, berkilat seperti minyak.” (Ar-Rahman 55:37)… kalo betul Subhanallah, tapi kalo ia merujuk maksud lain.. Wallahu a’lam.. jadi amat penting utk orang Islam sendiri terus mengkaji sebab kalo tanya org lain memang confirm ia dinafikan… 

Kenangan umrah 2008… 27 Disember 2009

Posted by azmirul in Tazkirah.
Tags:
add a comment

A picture is worth a thousand words…

Masjid Nabawi:

(selanjutnya…)