jump to navigation

Diari Astronomi 31 Jan 2010 (M41) 31 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Diari.
Tags:
add a comment

Tadi lepas tengok marikh, aku try cari messier object M41 (Open Cluster).. baru perasan lagi senang cari M41 guna equatorial grid berpandukan bintang dalam line equatorial yang sama… aku tengok dalam line RA -20 degree, ada beberapa bintang yang terang yang boleh dijadikan rujukan untuk cari M41… bermula dari bintang Eta Cma, 15 Cma & 17 Cma yang berada di bahagian bawah bintang Sirius, di sebelah kanan bawah sikit (RA -21) terdapat dua bintang yang terang (HIP 32841 & HIP 32856) dan daripada dua bintang niler aku guna slow motion ke atas untuk ke M41… sebelum ni try tapi tak jumpa sebab aku cari berpandukan bintang Sirius.. memang leceh sebab berada pada RA coordinate yang berbeza.

Berikut disertakan maklumat lanjut berkenaan M41:

(selanjutnya…)

Advertisements

Diari Astronomi 30 Jan 2010 (Full moon perigee) 30 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Diari.
Tags: ,
add a comment

Gambar full moon daripada program “Moon Globe”:

Malam ni bulan berada dalam fasa full moon di mana bulan mengikut orbit berada dalam keadaan Perigee (paling dekat dengan bumi) berbanding pada masa-masa lain… Tadi dalam pukul 9.45 malam, sempat juga lihat di langit belah timur guna binocular sebab malas nak pasang telescope.. heher.. sekali tengok guna 10x magnifcation dah boleh identify dengan jelas Tycho (crater) dan laut-laut di bulan sebab memamg cerah. Malas pulak nak ambil gambar, tapi boleh refer gambar kat atas dan dibawah untuk tahu bagaimana keadaan bulan pada fasa full moon dan maklumat lanjut berkenaan lunar perigee.

(selanjutnya…)

Diari Astronomy pagi 28 Jan 2010 (Centaurus constellation) 28 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Diari.
Tags:
add a comment

Berikut adalah gambaran constellation centaurus pagi tadi (dan semalam) dalam pukul 6.40 pagi:

Pagi tadi (dan termasuk semalam) sebelum pergi kerja, aku sempat tengok langit di bahagian selatan. Sebelum ni sudah mengenali buruj Crux. Hari ni aku cuba lukis dan identify bintang-bintang di buruj Centaurus. Confusegak sebab bila guna program Pocket Universe, constellation line dia berbeza dengan program Star Map.. mula-mula ingatkan constellation yang berbeza, rupa-rupanya benda yang sama.

Berikut maklumat lanjut daripada wikipedia dan screen capture buruj yang terlibat:

(selanjutnya…)

Gambar matahari di pagi hari… 27 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Astrophotography.
add a comment

(selanjutnya…)

Diari Astronomy 26 Jan 2010 (Moon Sketch) 26 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Astronomy Sketch, Diari.
Tags: ,
add a comment

Di atas gambar lakaran bulan dalam fasa Waxing gibbous yang aku sketch tadi dalam pukul 8.15-8.40malam, tak sempat nak buat lakaran yang lagi detail sebab langit berawan. Walaupun tak berapa cantik tapi kira puas hatiler sebab bila compare balik dengan gambar dalam program “Moon Globe”, aku dah boleh identify balik nama-nama beberapa laut dan kawah daripada lukisan aku seperti berikut:

(selanjutnya…)

Astronomy book by Philip S. Harrington 25 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Buku, Link menarik.
Tags:
add a comment

This comprehensive work takes you on a personal tour of the universe using nothing more than a pair of binoculars.

Astronomical Sketching 25 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy.
Tags:
add a comment

astronomical sketching ni memang best… aku yang baru practice sketch dua tiga helai lakaran yang tak secantik mana pun dah merasa kepuasannya.. haha.. walaupun zaman sekarang kita boleh guna ccd camera utk astrophotography.. tapi kadang kala teknik lama juga amat menarik untuk kita pelajari dan dikembangkan bersama teknologi baru… zaman Galileo Galilei dulupun telah digunakan teknik sketching untuk merekod finding sama ada dalam bidang astronomy atau bidang lain… zaman sekarang, dengan adanya telescope dan binocular yang lebih bagus, lakaran yang dihasilkan juga semakin canggih.

berikut disenaraikan link-link berkenaan astronomical sketching:

(selanjutnya…)

Diari Astronomi – Sunspot using eyepiece projection 24 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Astrophotography, Diari.
Tags:
add a comment

Amaran: jangan lihat matahari secara terus, mata anda boleh rosak (dan mungkin buta) !!!! antara cara yang betul untuk melihat matahari adalah menggunakan solar filter yang sesuai atau menggunakan cara image projection.

Tengah hari tadi, buat pertama kalinya aku berkesempatan untuk melihat sun spot dengan menggunakan cara eyepiece projection (Galileoscope + 20mm eyepiece). Gambar di atas dan di bawah menunjukkan kedudukan sunspot yang sempat dilihat tadi (projected atas kertas A4)… Cara eyepiece projection ni lebih kurang dengan cara pinhole projection. Mula-mula aku cuba juga guna pinhole projection tapi bulatan matahari yang nampak atas kertas kecil sangat.. tak dapat nak cari mana sunspot.. lepas guna eyepiece projection guna telescope baru puas hati sebab image projection menjadi besar dan senang dilihat. Berikut adalah gambar berhubung sesi observation tadi:  (selanjutnya…)

Diari Astronomi pagi 24 Jan 2010 (Southern Cross) 24 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Diari.
Tags: ,
add a comment

– Jenis observation: mata kasar
– Constellation yg dilihat:  Crux (Southern Cross), sebahagian Centaurus
– Bintang yg dilihat:

  • Crux – Acrux (Alpha Crux), Becrux/Mimosa (Beta Crux), Gacrux (Gamma Crux)
  • Centaurus – Rigil Kent (Alpha Centauri), Hadar (Beta Centauri)

Pagi tadi lepas subuh, aku cuba tengok kat langit kalau ada apa-apa yang menarik.. tengok langit mendung ajer dan cuma ada beberapa bintang yang tidak diliputi awan… dengan mata kasar di bahagian selatan dapat kelihatan (selanjutnya…)

how small/big we are in the universe… 23 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Link menarik.
1 comment so far

http://www.funnyphotos.net.au/images/how-small-we-are1.jpg
http://www.hauwaerts.be/2009/04/16/we-are-so-tiny-physics-theory-fail/

The Known Universe by American Museum of Natural History
http://www.youtube.com/watch?v=17jymDn0W6U

http://en.wikipedia.org/wiki/Earth’s_location_in_the_universe

Earth, Solar System (4 light-years across) -> Milky Way Galaxy (100,000 light-years across) -> Universe (unknown, minimum of 28,000 megaparsecs, >billions light years, possibly infinite)

star size

http://en.wikipedia.org/wiki/Orders_of_magnitude_(length)

subatomic (electron,string) -> atomic to cellular (atom, dna, virus) -> human scale (bacteria, human being) -> astronomical’s light-year (galaxy, universe)

(selanjutnya…)