jump to navigation

Tips guna tripod murah utk astronomy… 31 Disember 2009

Posted by azmirul in Astronomy, Astrophotography, Photography.
Tags:
1 comment so far

Maklumat ni mungkin dah tak relevent sebab sekarang aku dah guna equatorial tripod.. tapi skill guna tripod murah kira value-added heher.. kat bawah ni aku sediakan tip2 utk guna tripod murah utk astronomy observation terutamanya tripod yg kurang stable dan takder slow motion control… maklumat ni mungkin tak tepat tapi percaya atau tidak, ia amat berguna (paling tidak utk akuler… heher): (selanjutnya…)

Advertisements

Gerhana bulan tahun baru 2010… 31 Disember 2009

Posted by azmirul in Astronomy.
Tags:
add a comment

ni ringkasan gerhana bulan yg aku ambil dari website ASTROMAS:

  • 01.17 pagi 1 Januari 2010 – gerhana bermula
  • 02.52 pagi – bulan masuk bayangan umra bumi
  • 03.23 pagi – kemuncak gerhana
  • 03.52 pagi – bulan keluar bayangan umra bumi
  • 05.28 pagi – gerhana tamat

p/s: blehlah tengok malam ni.. tupun kalo cuaca bagus atau aku tak tido…. hahaha….

Rujukan:

Jom menyambut tahun baru 2010 dengan gerhana bulan separa!, ASTROMAS – Astronomi Untuk Semua, http://astromas2020.blogspot.com/

Mengikut data yang diberikan oleh pihak NASA, gerhana akan mula berlaku pada jam 05.17 minit petang (Universal Time), 31 Disember 2009 dimana bulan mula memasuki bayang penumbra bumi. Namun disebabkan GMT bagi Malaysia adalah +8, maka kita akan mula melihat gerhana pada jam 01.17 minit pagi 1 Januari 2010. Satu perbezaan yang bagi saya membawa pelbagai maksud. Di sana ia boleh diibaratkan sebagai pengakhiran kepada tahun 2009 manakala kita di Malaysia membawa kepada sambutan tahun baru!

“The Messier Ojects Handbook” by Teoh Hui Chiech 31 Disember 2009

Posted by azmirul in Astronomy, Buku.
Tags: ,
add a comment

Aku nak promote satu buku “The Messier Ojects Handbook” by Teoh Hui Chiech, Stargazer Scientific Sdn Bhd… aku beli buku ni masa beli telescope.. buku ni diterbitkan di Malaysia.. listed price RM10, harga lepas diskaun.. rahsia… hheher… dlm buku ni ada guideline utk semua Messier object yg disusun pelbagai cara supaya senang kita cari seperti susunan object mengikut constellation. Kat bawah ni ader sedikit info yg aku summarize dari buku tersebut:

Ringkasan jenis object dlm Messier Catalogue [1]

1. Star Clusters

  • Globular Cluster
    – thousands/million old star gravitationaly bound together (12-20 billion years)
    – most concentrated “around” galactic center at Sagittarius-Scorpius-Ophiuchus region
    – dwarf galaxy -> stripped during closed encounter with bigger galaxy
  • Open Cluster
    – dozen/thousands loosely but physically related star gravitationally bound together
    – not last very long (hundred million years) -> too close to galactic disk

2. Nebulae

  • Diffuse Nebula
    – clouds of interstellar matter (gas/dust)
    – generate Star formation -> open cluster
    – 3 types:
    – Emission nebulae – HII regions (ionized hydrogen)
    – Reflection nebulae – only reflect light -> nearby star not hot enough to ionized the clouds
    – Dark nebula – dense clouds of dust -> obscure light
  • Planetary Nebula
    – expending shell of gaseous of a dying star -> high energetic radition
    – expand quickly <50,000 year -> slowing disappearing
  • Supernova Remnant
    – remains of a giant star -> destroyed from massive explosion -> leaving behind neutron star or black hole

3. Galaxies

  • huge gathering of stars, dust and gas bound together by gravity
  • Spiral Galaxy (3 classes of arm tightness -> Sa, Sb, Sc) -> spiral arm = new star, halo = older star
  • Lecticular (S0) Galaxy -> spiral without arms
  • Elliptical Galaxy -> no arms, nearly round E0-E7
  • Irregular Galaxy

4. Others (Asterism, Double Star, Star Cloud)

Rujukan:

[1] “The Messier Ojects Handbook” by Teoh Hui Chiech, Stargazer Scientific Sdn Bhd.

Orion Apex 90mm – Apa sepatutnya aku boleh tengok… 31 Disember 2009

Posted by azmirul in Astronomy.
add a comment

Malam tadi aku ader terbaca review org yg guna telescope macam aku dari website cloudynights.. banyakgak Messier objects yg sepatutnya bleh tengok… haha… yg aku selalu tengok asyik Jupiter ajer… heher… ni yg bersemangat nak study semua Messier object tu sebab kadang2 semua orang boleh pandang ke langit, malahan sejak dari kecik dak tengok bintang… cuma bukan semua yg tahu apa benda yg dipandang tu termasukler aku.. haha.. tapi lepas ni, aku nak jadi golongan yg lebih berilmu.. nak study information di sebalik semua constellation dan Messier object yg ada.

kalo ikut review STARMAX 90mm EQ kat bawah ni boleh menjadi reference apa yg sepatutnya aku boleh tengok guna telescope aku (utk rujukan aku.. heher)… tapi sebelum tu aku kena sambung study code Messier object tu, M13, M31, M57??? haha peningskit sebab aku cuma tahu nama ajer heher:

  • M11 = Wild Duck Cluster at constellation Scutum
  • M13 = Hercules Globular Cluster -> constellation of Hercules
  • M31 = Andromeda Galaxy -> constellation Andromeda
  • M57 = Ring Nebula -> constellation of Lyra

STARMAX 90mm EQ by David Knisely 01/21/04,
http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=786&pr=2x6x20

  • Epsilon Lyrae showed hints of its “Double-double” nature at only 50x, although it took about 83x to get a hint of dark sky between the stars.
  • Moon -> The little scope really showed its stuff on the moon, with razor-sharp detail and very good contrast. In fact,  I pushed the scope up to 250x, and still got a very passable lunar image, although it was somewhat better below 200x.
  • Venus was similarly quite sharp, while much later on, Saturn showed Cassini’s Division all the way around the rings’ span, as well as the diffuse equatorial belt and moons Titan, Rhea, and Iapetus (125x, 195x).
  • M11 showed its triangular grainy mass of stars at 50x, and resolved nicely at 125x into a mass of between 100 and 200 faint stars.
  • M13 began to show hints of resolution at 50x, and many very faint stars at 125x, although the cluster was not totally resolved.
  • M57 –> I had little trouble seeing the ‘smoke-ring’ form of M57, and could just barely glimse the 13th magnitude star just east of the nebula with averted vision at times.
  • M31 and M32 were also quite easy, with the fainter M110 also visible.
  • Bright open star clusters were well shown in this telescope, with the Double Cluster at 52x being particularly spectacular.
  • The maximum one degree true field of view of this instrument might limit this scope’s use on some of the larger or fainter deep-sky objects, but overall, it should still be fairly useful for viewing all the Messier objects and many of  the brighter Herschel 400 objects. Indeed, I had the scope out at my rural observing site under dark skies and was picking up quite a number of fainter and more challenging targets.

Peta bintang (Sky Map) free to download 31 Disember 2009

Posted by azmirul in Astronomy, Link menarik.
Tags:
add a comment

Walaupun aku lagi suka pakai iPhone atau PC utk view skymap, bagusgak kalo kita tahu free alternative yg ada. Kat bawah ni ada link free skymap dlm pdf yg di update setiap bulan (utk malaysia download edisi equatorial):

http://www.skymaps.com/downloads.html
The Evening Sky Map (PDF) is a 2-page monthly guide to the night sky suitable for all sky watchers including newcomers to Astronomy.

The Evening Sky Map – Equatorial Edition
Drawn for latitude 0° (suitable for Central America, Central Africa, Indonesia, Singapore, …)
http://www.skymaps.com/skymaps/tesme0912.pdf

Buku Astronomy utk beginner 31 Disember 2009

Posted by azmirul in Astronomy, Buku.
add a comment

Aku raser nak beli dua buku ni sebab ikut review dia amat berguna utk beginner dlm bidang astronomy macam aku heher (dan juga mungkin utk advanced amateur)…

Double star 31 Disember 2009

Posted by azmirul in Astronomy.
Tags:
add a comment

Sekarang aku tengah focus study double star  (tapi 2/3 harini cuaca tak best sangat, so jarang bleh tengok guna telescope…  tapi takper, study dulu, yelar bintang2 tu still ader di situ… tak ke mana haha… ).. aku suka refer article  “Seeing Double by James Mullaney” yg cerita beginner guide utk tengok double star even using cheap telescope atau binocular. antara double star yg boleh dicari berdasarkan guide tersebut adalah seperti berikut:

  • Big Dipper –> Mizar (the brighter one) and Alcor.
  • The Double-Double (Epsilon Lyrae) = using >100x magnification
  • Alya (Theta Serpentis) = best using 30x magnification
  • Albireo (Beta Cygni) = best using  30x magnification
  • Omicron-1 Cygni = best using 30x magnification
  • Gamma Delphini = best using 75x magnification
  • Enif (Epsilon Pegasi) = best using 50x magnification
  • Delta Cephei = best using 30x magnification
  • Almach (Gamma Andromedae) = best using 75x magnification

More info:

“Seeing Double” by James Mullaney,
Sky & Telescope – The Essential Magazine of Astronomy, http://www.skyandtelescope.com/observing/objects/doublestars

http://en.wikipedia.org/wiki/Double_star

In observational astronomy, a double star is a pair of stars that appear close to each other in the sky as seen from Earth when viewed through an optical telescope.

There are three types of paired stars:

  • optical doubles — unrelated stars which appear close together through chance alignment with Earth
  • visual binaries — gravitationally-bound stars which are separately visible with a telescope
  • non-visual binaries — stars whose binary status was deduced through more esoteric means such as occultation, spectroscopy, or anomalies in proper motion.

http://en.wikipedia.org/wiki/Multiple_star

A multiple star consists of three or more stars which appear from the Earth to be close to one another in the sky. This may result from the stars being physically close and gravitationally bound to each other, in which case it is physical, or this closeness may be merely apparent, in which case the multiple star is optical.

Astronomy Picture of the Day from NASA 30 Disember 2009

Posted by azmirul in Astronomy, Astrophotography, Tazkirah.
Tags:
add a comment

Astronomy Picture of the Day:  http://apod.nasa.gov/apod/

Best tgk gambar astronomi dari NASA ni… setiap hari ada gambar baru.. gambar2 tu unik sebab selalunya bukan semua orang bleh ambil gambar macam diaorang sebab equipment tak cukup… lagi2 aku yg guna webcam murahpun blum pandai2 lagi… heher.. antara gambar minggu ni yg aku suka adalah gambar Cat’s Eye Nebula (NGC 6543): http://apod.nasa.gov/apod/ap091227.html

Explanation: Three thousand light-years away, a dying star throws off shells of glowing gas. This image from the Hubble Space Telescope reveals the Cat’s Eye Nebula to be one of the most complex planetary nebulae known. In fact, the features seen in the Cat’s Eye are so complex that astronomers suspect the bright central object may actually be a binary star system. The term planetary nebula, used to describe this general class of objects, is misleading. Although these objects may appear round and planet-like in small telescopes, high resolution images reveal them to be stars surrounded by cocoons of gas blown off in the late stages of stellar evolution.

p/s: adakah nebula ini ada kaitan dgn ayat 37 surah Ar-Rahman… hanya tuhan yg lebih mengetahui… “Selain itu (sungguh ngeri) ketika langit pecah-belah lalu menjadilah ia merah mawar, berkilat seperti minyak.” (Ar-Rahman 55:37)… kalo betul Subhanallah, tapi kalo ia merujuk maksud lain.. Wallahu a’lam.. jadi amat penting utk orang Islam sendiri terus mengkaji sebab kalo tanya org lain memang confirm ia dinafikan… 

Personal astronomy project 30 Disember 2009

Posted by azmirul in Astronomy.
Tags:
add a comment

aku ingat satu hari nanti (yg tak tahu bila.. tapi aku still optimist heher) aku nak nak buat personal astronomy project macam aku punya sendiri camera/telescope modification atau buat sendiri dobsonian telescope…  nak tiru macam Steve Chambers dan John Dobson buat… ni samer jugak macam dlm programming, lagi banyak coding sendiri yg kita buat lagi banyak kita belajar berbanding kita download code library yg dah siap dan just guna..  tapi kalo case sekarang, lagi teruk sebab aku cuma menggunakan program yg dah siap… heher

http://en.wikipedia.org/wiki/John_Dobson_(amateur_astronomer)

John Lowry Dobson (born September 14, 1915) is a popularizer of amateur astronomy. His most notable for being the promoter of a design for large, portable, low-cost Newtonian reflecting telescopes that bares his name, the Dobsonian telescope.

Dobson co-founded the San Francisco Sidewalk Astronomers, an organization that aims to popularize astronomy among people on the street. It was also at this time that his simple form of telescope, which came to be known as the Dobsonian,  became well known.

Dobson authored the 1991 book How and Why to Make a User-Friendly Sidewalk Telescope (ISBN 0-913399-64-7) with editor Norman Sperling. This book helped popularize what came to be known as the Dobsonian mount, and treats the “why” as importantly as the “how”.

Sidewalk astronomy 29 Disember 2009

Posted by azmirul in Astronomy.
add a comment

aku suka buat summary atas summary.. heher… ni info tentang “Sidewalk Astronomy” yg term dlm bahasa melayu tak pasti (astronomi jalanan kot).

http://en.wikipedia.org/wiki/Sidewalk_astronomy

Sidewalk or Street Corner Astronomy refers to the activity of setting up a telescope in an urban setting on a for profit or non-profit basis as an entertainment or for public education.

With the advent and growth of organized amateur astronomical groups, sidewalk astronomy has come to be associated with public education about astronomy via free public viewing for anyone who wishes to look through the telescope.

Organizations such as the San Francisco Sidewalk Astronomers, founded by John Dobson, are organized around the idea of educating people about the universe they live in by having them look through telescopes.

San Francisco Sidewalk Astronomers

http://www.sfsidewalkastronomers.org/

The Sidewalk Astronomers – Bringing astronomy to the public

http://www.sidewalkastronomers.us/

The Sidewalk Astronomers is a California non-profit corporation with members throughout the world. Since 1968, when John Dobson and two of his students (Bruce Sams and Jeff Roloff) started the San Francisco Sidewalk Astronomers, our sole purpose for existence has been public service in astronomy. In 1976, our growing organiztion became known simply as “the Sidewalk Astronomers” although legally, the “San Francisco” remains.

p/s: mula2 confuse gak nak submit info pasal astronomy dlm blog diari atau blog yg lebih formal iaitu Minda Azmirul Ibnu Hamzah. .. tapi stakat ni aku letak kat sini sebab semua info ni still berkaitan dengan personal experience aku dlm mendalami bidang astronomy…  still ader personal touch.. sebab semua  info ni utk diri sendiri.. haha… mungkin bila aku ader info tentang astronomi yg aku raser relevant kpd public knowledge akan aku upgrade masuk dlm blog lagi satu…