jump to navigation

Dekat tapi jauh 18 November 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Diari.
Tags: ,
add a comment
Tapak pendaratan Apollo 11 dari orbit bulan - Wikipedia

Tapak pendaratan Apollo 11 dari orbit bulan - Wikipedia

satu persoalan dulupun aku tertanya-tanya… agaknyaler bolehker kita tengok (zoom) peralatan-peralatan yang ditinggalkan di tapak pendaratan Apollo di bulan guna telescope…. JAWAPANNYA: stakat hari ni guna “normal telescope” yg ada kat bumi memang tak boleh (tapi in future tak tahuler) sebab lunar lander yang selebar 5 meter tu terlalu kecil untuk dilihat dari kedudukan 382,000 km dari bumi… even, hubble telescope pun tak boleh focus sedalamtu [1][2]… tapi hubble memang pernah ambil gambar bulan cuma takderler boleh zoom sampai boleh tengok lunar lander [3] (selanjutnya…)

Advertisements

Arah kiblat guna Astro dish ??? 12 November 2010

Posted by azmirul in Diari.
Tags: ,
add a comment

sebelum ni aku pernah dengar kita boleh cari arah kiblat berdasarkan position Astro dish… harini teringat nak check betul atau tidak… tapi setahu aku memangler tak berapa tepat.. lari sikit dalam beberapa degree (yeker sikit.. heher)…

so, mari kita kaji… berikut disertakan kedudukan kiblat Malaysia guna kompas berdasarkan website: http://www.qiblalocator.com

Perlis 291.00° N
Cyberjaya 292.52° N
Kuala Lumpur 292.53° N
Johor 292.84° N
Sabah 290.76° N
Sarawak 291.60° N

secara kasar kiblat di lembah klang dalam 292 degree

kalo ikut stellarium dalam post sebelum ni, position measat-3a adalah lebih kurang dalam 254 degree (raser mungkin ada plus/minus.. tapi ni secara kasarler)..

292- 254 = ada different 38 degree (ke kanan sikit)

so, kesimpulannya, memang secara kasar seperti dalam darurat bolehler guna Astro dish utk cari kiblat tetapi kena adjust sikit dalam 40 degree ke kanan (mungkin ada plus/minus lagi)… tapi bagi aku besar juga diff dia… heher… tapi macam aku kata tadi, kalo tersesat kat mana-mana/darurat, bolehler jadikan panduan asas sebelum dapat mencari kiblat yang lebih tepat…

disclaimer: position kiblat dan astro dish kat atas ni mungkin tak tepat… ianya sekadar panduan kasar semata-mata.

( anyway, dalam posting lama aku ada cerita cara cari arah kiblat tanpa kompass )