jump to navigation

Dekat tapi jauh 18 November 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Diari.
Tags: ,
add a comment
Tapak pendaratan Apollo 11 dari orbit bulan - Wikipedia

Tapak pendaratan Apollo 11 dari orbit bulan - Wikipedia

satu persoalan dulupun aku tertanya-tanya… agaknyaler bolehker kita tengok (zoom) peralatan-peralatan yang ditinggalkan di tapak pendaratan Apollo di bulan guna telescope…. JAWAPANNYA: stakat hari ni guna “normal telescope” yg ada kat bumi memang tak boleh (tapi in future tak tahuler) sebab lunar lander yang selebar 5 meter tu terlalu kecil untuk dilihat dari kedudukan 382,000 km dari bumi… even, hubble telescope pun tak boleh focus sedalamtu [1][2]… tapi hubble memang pernah ambil gambar bulan cuma takderler boleh zoom sampai boleh tengok lunar lander [3] (selanjutnya…)