jump to navigation

My Malaysia Solat Time (PC/Mac) – Waktu solat Malaysia 11 April 2011

Posted by azmirul in Hobby, Tazkirah.
Tags: , , , , , , ,
add a comment

Download “My Malaysia Solat Time ver 1.0” here

– Click the above target link and save the file at any location…
– To run, just double click the file “my solat.jar”
– Any suggestion/bug report/feature request/etc, please email: burujkoder@gmail.com or visit http://alburujkoder.blogspot.com

– To hide/unhide main windows, double click tray icon or right click tray icon and select/unselect “Show MySolatTime”
– Minimum requirement: Java Runtime Library (JRE/JVM) and internet connection (at least once during solat time fetching from e-solat JAKIM)

– Antara waktu solat paling piawai di Malaysia diambil secara terus dari website e-solat Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) (http://www.e-solat.gov.my)

– One of the most standardize solat time for Malaysia by using directly solat time from e-solat website by Department of Islamic Development Malaysia (JAKIM).

(selanjutnya…)

Advertisements

How to add new satelite in Stellarium (eg MEASAT/Astro Satellite) 15 Oktober 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Hobby, Link menarik.
Tags: , , ,
add a comment

Sebelum ni asyik study bintang ajer, kali ni aku try observe kedudukan satellite… eg satellite Astro iaitu MEASAT… tak jauh dalam ketinggian 36,000 km ajer dari bumi…

Kedudukan MEASAT-3A

MEASAT-3A dalam program Stellarium

Cara utk tambah kedudukan satellite baru dalam program Stellarium ada ditulis pada wiki berikut [1]. Sebelum tu kena tahu yang kedudukan satellite measat adalah statik atau dikenali geostationary satellite [2] [3] dan list hampir kebanyakan geo satellite ni ada di website berikut [4].

ni sample setting utk add kesemua measat satellite (astro) dalam file satellites.json:

“AFRICASAT-1 (MEASAT-1)”:
{
“groups”: [“communications”],
“tle1”: “1 23765U 96002B 10285.82324024 .00000117 00000-0 10000-3 0 748”,
“tle2”: “2 23765 2.7848 73.2056 0000524 21.5769 268.8547 1.00271513 54007”,
“visible”: true
},
“MEASAT-2”:
{
“groups”: [“communications”],
“tle1”: “1 24653U 96063B 10285.90030669 .00000022 00000-0 10000-3 0 2253”,
“tle2”: “2 24653 2.7350 73.2011 0000355 160.3278 117.5955 1.00270200 51004”,
“visible”: true
},
“MEASAT-3”:
{
“groups”: [“communications”],
“tle1”: “1 29648U 06056A 10286.86585642 -.00000258 00000-0 10000-3 0 6680”,
“tle2”: “2 29648 0.0556 79.7916 0002976 94.3822 251.3583 1.00270743 14161”,
“visible”: true
},
“MEASAT-3A”:
{
“groups”: [“communications”],
“tle1”: “1 35362U 09032A 10286.86585618 -.00000258 00000-0 10000-3 0 2215”,
“tle2”: “2 35362 0.0339 322.5927 0002009 256.9623 205.9876 1.00271920 4834”,
“visible”: true
}

sebenaranya, kedudukan Measat-3 dan Measat-3A ini adalah berdekatan sehinggakan astro disc sekarang walaupun pada arah position yang sama masih boleh dapat signal dari kedua-dua satellite ini [5]. lagi satu, just for info, bardasarkan apa yang CTO Astro kata, setellite measat-3A digunakan untuk astro HD channel [6]

Reference: (selanjutnya…)

A Polyhedron Skyglobe – Astronomy Papercraft 21 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Hobby, Link menarik.
Tags:
add a comment

kat atas ni gambar Polyhedron Skyglobe daripada kertas yang aku buat mengikut template dari website beerikut:

http://www.atlasoftheuniverse.com/skyglobe.html

lain-lain link papercraft berkaitan astronomy: (selanjutnya…)

Lagi-lagi papercraft ;) 18 Januari 2010

Posted by azmirul in Hobby.
Tags: ,
add a comment

Koleksi papercraft (sebelum dibuang, heher) yang aku baru buat tadi:

berikut disertakan link semua instruction papercraft di atas termasuk link papercraft yang malas aku nak buat:  (selanjutnya…)

Papercraft lagi (iPhone paper stand)… 17 Januari 2010

Posted by azmirul in Hobby.
Tags: ,
add a comment

lagi link website papercraft dan origami:

Kat bawah ni, gambar iPhone stand dari kertas yang aku buat tadi ikut instruction dari link berikut:

http://www.dessinemoiunobjet.com/iphone-and-itouch-paper-stand-dock/

(selanjutnya…)

Origami dan Papercraft 16 Januari 2010

Posted by azmirul in Hobby.
Tags: ,
add a comment

Salah satu hobby aku, membuat paper craft dan origami sebab cuma memerlukan kertas A4 (kadang2 perlu gunting & gam) dan yang paling penting kesabaran… heher.. tadi tengah browse internet, terjumpa origami kapal terbang dan teringin pulak nak buat sebab dah lama tak buat origami atau papercraft. ni link dia:

Paper Airplanes Gallery

http://www.amazingpaperairplanes.com/Gallery.html

kat bawah ni gambar hasil yang aku buat tadi… (selanjutnya…)