jump to navigation

Gambar sambungan Philip SPC900NC webcam dgn Orion Apex 90mm 7 Disember 2009

Posted by azmirul in Astronomy, Photography.
Tags: ,
comments closed

Ni gambar sambungan webcam ke telescope:

1. Philip SPC900NC webcam + adapter (front view)

2.  Philip SPC900NC webcam + adapter (side view)

3.  How to connect Orion Apex 90mm with webcam (close-up)

4. Complete setup image:

jenis2 sambungan yg dah try (ikut turutan object):

1st configuration:
(webcam + webcam adapter) + 45degere diagonal correction lens + telescope

2nd configuration with 2x barlow lens
(webcam + webcam adapter) + 45degere diagonal correction lens + 2x barlow lens + telescope

sambungan slr yg dah try:

1. Canon EOS 350D + telescope

sambungan yg blum try:

1. Canon EOS 350D + ( eyepiece + eyepiece adapter ) + telescope
2. (webcam + webcam adapter) + 45degere diagonal correction lens + ( eyepiece + eyepiece adapter ) + telescope

Advertisements

Webcam with telescope 7 Disember 2009

Posted by azmirul in Astronomy, Photography.
Tags: , ,
add a comment

masa beli telescope haritu, aku ader beli webcam adapter.. hari ni baru sempat try sambung webcam kat telescope Orion Apex 90mm. Aku guna webcam Philip SPC900C… webcam ni mula2 kena cabut focus ring dia baru bleh sambung dgn adpater (focus tak perlu sebab kita akan focus di telescope)… bleh refer link kat bawah macamner nak buat:

http://www.nightskyjournal.com/2008/10/24/from-webcam-to-astrocam-my-phillips-spc900nc-journey/

mula2 tadi panic sebab adapter aku takleh screw (tak sampai), aku tak pastiler apa salah kat mana.. tapi seperti biasa improvised solution, aku selotape ajer skit, janji bleh pakai… heher

seperti biasa subject focus adalah cell tower kat area rumah aku.. (refer post sebelum ni kalo nak tahu berapa jauh cell tower tu)… so, kat bawah ni sample gambar yg aku ambil:

1. Webcam + 1250mm telescope img1

2. Webcam + 1250mm telescope img2

3. Webcam + 1250mm telescope img3

4. Webcam + 1250mm telescope img4

5. Webcam + 1250mm with 2x barlow lens

aku tak pasti macamner nak kira magnification utk semua image kat atas… tapi kalo roughly samer macam slr, mungkin image #1-#4 bersamaan 25x magnification dan image #5 adalah 50x