jump to navigation

Gambar gerhana bulan Dec 2009/ Jan 2010 dari wikipedia 1 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Astrophotography.
Tags: ,
add a comment

aku suka info dari wikipedia, dahler free cepatpulak update… hheher… walaupun ketepatan maklumat mungkin tak sesuai utk tujuan akademik… tapi maklumat disediakan amat memadai utk kebanyakan orang macam aku… selain tu, di wikipedia juga ada info gerhana bulan sampai tahun 2020!!!  malam tadi tak dapat tengok live sebab kat tempat aku langit mendung (rasernyela sebab sebelum aku tido gelap ajer, tapi kalau cerahpun tak pastiler aku bangun tengok.. lagi2 malam jumaat hahaha),  memandangkan tak dapat tengok live, tayangan ulangan gambar dari wikipedia kat bawah ni kira okler: (selanjutnya…)

Advertisements

Gerhana bulan tahun baru 2010… 31 Disember 2009

Posted by azmirul in Astronomy.
Tags:
add a comment

ni ringkasan gerhana bulan yg aku ambil dari website ASTROMAS:

  • 01.17 pagi 1 Januari 2010 – gerhana bermula
  • 02.52 pagi – bulan masuk bayangan umra bumi
  • 03.23 pagi – kemuncak gerhana
  • 03.52 pagi – bulan keluar bayangan umra bumi
  • 05.28 pagi – gerhana tamat

p/s: blehlah tengok malam ni.. tupun kalo cuaca bagus atau aku tak tido…. hahaha….

Rujukan:

Jom menyambut tahun baru 2010 dengan gerhana bulan separa!, ASTROMAS – Astronomi Untuk Semua, http://astromas2020.blogspot.com/

Mengikut data yang diberikan oleh pihak NASA, gerhana akan mula berlaku pada jam 05.17 minit petang (Universal Time), 31 Disember 2009 dimana bulan mula memasuki bayang penumbra bumi. Namun disebabkan GMT bagi Malaysia adalah +8, maka kita akan mula melihat gerhana pada jam 01.17 minit pagi 1 Januari 2010. Satu perbezaan yang bagi saya membawa pelbagai maksud. Di sana ia boleh diibaratkan sebagai pengakhiran kepada tahun 2009 manakala kita di Malaysia membawa kepada sambutan tahun baru!