jump to navigation

Senarai buku yg aku baca sepanjang 2010 16 April 2011

Posted by azmirul in Buku.
Tags:
add a comment

p.s:  sorry, ni just for my personal reference… dan mungkin sedikit vanity, heher… namun, cuma sentiasa diperingat kepada diri sendiri, sebarang nikmat yang diperolehi datang dari kurnian tuhan yang Maha Pemurah dan Maha Pengasih, alhamdulillah.

Macam tahun lepas, tahun ni sebelum nak isi income tax, nak kira balik buku yang aku beli dan baca… ikut pengiraan, aku dah beli dan baca at least 27 buku baru (tidak termasuk majalah) yang kurang sikit berbanding tahun lepas (lebih 40 buku)…  cuma tahun ni total buku memang kurang tapi total muka surat yang dibaca masih lebih kurang sama macam tahun lepas iaitu lebih 8,000 muka surat setahun.. (tapi kalau termasuk bacaan Quran dan terjemahan, jumlahnya akan menghampiri atau mungkin melebihi 10,000 muka surat sebab masa puasa tahun lepas sahaja,  syukur alhamdulillah sudah berjaya katam Al-Quran & Terjemahan).. bila tengok list buku tahun lepas, kebanyakkan buku berunsur keagamaan, sedikit buku motivasi, biografi, politik dan lain-lain genre. Selain tu, bermula tahun lepas juga aku beli buku Cerpen sastera A.Samad Said untuk merasai kepelbagaian pemikiran insan seni melihat dunia. Walaupun genre buku dibaca masih terbatas, kepelbagaian bidang bacaan tahun lepas masih besar sekiranya mengambil kira bahan bacaan majalah yang dibeli/dibaca… dan yang tidak kurang penting, bacaan dari Internet yang akupun kurang pasti macamner nak sukat… heher…

(selanjutnya…)

Astronomy book by Philip S. Harrington 25 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Buku, Link menarik.
Tags:
add a comment

This comprehensive work takes you on a personal tour of the universe using nothing more than a pair of binoculars.

Book review: The Backyard Astronomer’s Guide 1 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Buku.
add a comment

buku “The Backyard Astronomer’s Guide” ni aku dapati amat menarik utk dibeli (tapi aku belum beli lagiler… heher).. berdasarkan review, buku ni banyak info dan paling aku suka banyak gambar (yang ni paling aku suka).. list book of content ada ditunjukkan di sini dan kat website dia pun ada bagi free excerpt yang amat berguna seperti:

  • Star Testing Your Telescope
  • Telescope Collimation
  • Polar Alignment
  • List of the 110 Best Deep-Sky Objects
  • Finding the Best Binocular Objects
  • Getting Started in 10 Easy Steps

More info:

“The Messier Ojects Handbook” by Teoh Hui Chiech 31 Disember 2009

Posted by azmirul in Astronomy, Buku.
Tags: ,
add a comment

Aku nak promote satu buku “The Messier Ojects Handbook” by Teoh Hui Chiech, Stargazer Scientific Sdn Bhd… aku beli buku ni masa beli telescope.. buku ni diterbitkan di Malaysia.. listed price RM10, harga lepas diskaun.. rahsia… hheher… dlm buku ni ada guideline utk semua Messier object yg disusun pelbagai cara supaya senang kita cari seperti susunan object mengikut constellation. Kat bawah ni ader sedikit info yg aku summarize dari buku tersebut:

Ringkasan jenis object dlm Messier Catalogue [1]

1. Star Clusters

  • Globular Cluster
    – thousands/million old star gravitationaly bound together (12-20 billion years)
    – most concentrated “around” galactic center at Sagittarius-Scorpius-Ophiuchus region
    – dwarf galaxy -> stripped during closed encounter with bigger galaxy
  • Open Cluster
    – dozen/thousands loosely but physically related star gravitationally bound together
    – not last very long (hundred million years) -> too close to galactic disk

2. Nebulae

  • Diffuse Nebula
    – clouds of interstellar matter (gas/dust)
    – generate Star formation -> open cluster
    – 3 types:
    – Emission nebulae – HII regions (ionized hydrogen)
    – Reflection nebulae – only reflect light -> nearby star not hot enough to ionized the clouds
    – Dark nebula – dense clouds of dust -> obscure light
  • Planetary Nebula
    – expending shell of gaseous of a dying star -> high energetic radition
    – expand quickly <50,000 year -> slowing disappearing
  • Supernova Remnant
    – remains of a giant star -> destroyed from massive explosion -> leaving behind neutron star or black hole

3. Galaxies

  • huge gathering of stars, dust and gas bound together by gravity
  • Spiral Galaxy (3 classes of arm tightness -> Sa, Sb, Sc) -> spiral arm = new star, halo = older star
  • Lecticular (S0) Galaxy -> spiral without arms
  • Elliptical Galaxy -> no arms, nearly round E0-E7
  • Irregular Galaxy

4. Others (Asterism, Double Star, Star Cloud)

Rujukan:

[1] “The Messier Ojects Handbook” by Teoh Hui Chiech, Stargazer Scientific Sdn Bhd.

Buku Astronomy utk beginner 31 Disember 2009

Posted by azmirul in Astronomy, Buku.
add a comment

Aku raser nak beli dua buku ni sebab ikut review dia amat berguna utk beginner dlm bidang astronomy macam aku heher (dan juga mungkin utk advanced amateur)…

Senarai buku yg aku baca sepanjang 2009 19 Disember 2009

Posted by azmirul in Buku.
Tags:
3 comments

hobby astronomy stop kejap memandangkan 2/3 hari ni cuaca tak menentu… so, aku balik kpd hobby lamer iaitu membaca.. malam tadi, aku try compile list semua buku yg aku dah beli & baca sepanjang 2009 (persediaan utk kira income tax, heher)… rasernya tahun ni memang produktif sungguh sebab berdasarkan simpanan resit rupa2nya aku dah beli dan baca (at least) lebih 40 buku yg mempunyai lebih 8,000 halaman muka surat sepanjang tahun 2009 ni… heher..

tu blum termasuk majalah (eg Tempur, Mastika, Apo, Stuff, T3, Ujang, Digital Camera, Solusi, TopGear, AutoCar, etc)/surat khabar/article/buku2 yg blum habis dibaca/ dan bacaan2 lain yg dah lupa…   ni aku nak share antara buku aku baca tahun ni: (selanjutnya…)