jump to navigation

Arah kiblat guna Astro dish ??? 12 November 2010

Posted by azmirul in Diari.
Tags: ,
trackback

sebelum ni aku pernah dengar kita boleh cari arah kiblat berdasarkan position Astro dish… harini teringat nak check betul atau tidak… tapi setahu aku memangler tak berapa tepat.. lari sikit dalam beberapa degree (yeker sikit.. heher)…

so, mari kita kaji… berikut disertakan kedudukan kiblat Malaysia guna kompas berdasarkan website: http://www.qiblalocator.com

Perlis 291.00° N
Cyberjaya 292.52° N
Kuala Lumpur 292.53° N
Johor 292.84° N
Sabah 290.76° N
Sarawak 291.60° N

secara kasar kiblat di lembah klang dalam 292 degree

kalo ikut stellarium dalam post sebelum ni, position measat-3a adalah lebih kurang dalam 254 degree (raser mungkin ada plus/minus.. tapi ni secara kasarler)..

292- 254 = ada different 38 degree (ke kanan sikit)

so, kesimpulannya, memang secara kasar seperti dalam darurat bolehler guna Astro dish utk cari kiblat tetapi kena adjust sikit dalam 40 degree ke kanan (mungkin ada plus/minus lagi)… tapi bagi aku besar juga diff dia… heher… tapi macam aku kata tadi, kalo tersesat kat mana-mana/darurat, bolehler jadikan panduan asas sebelum dapat mencari kiblat yang lebih tepat…

disclaimer: position kiblat dan astro dish kat atas ni mungkin tak tepat… ianya sekadar panduan kasar semata-mata.

( anyway, dalam posting lama aku ada cerita cara cari arah kiblat tanpa kompass )

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: