jump to navigation

Betapa besar alam semesta ini… 16 April 2011

Posted by azmirul in Astronomy.
Tags: ,
1 comment so far

untuk mendapatkan gambaran mudah “andaian” berapa besar alam semesta… lihatlah perbandingan berikut yang ambil dari buku “Sand: the never-ending story By Michael Welland, page 29”

“Each image captured by the Hubble telescope is of an area of space equivalent to that covered by a grain of sand held at arm’s length. If the Earth were a grain of fine sand, the Sun would be 11 centimeters (4.3 in) in diameter and 11.5 meters (38 ft) distant; the closest to the Sun would be 3,000 kilometers (1,900 mi) away.”

ringkasnya, sekiranya bumi ini diibarat sebutir pasir dan matahari sebesar sejengkal (11cm), bintang terdekat dengan matahari iaitu Alpha Centauri pula diibarat masih terlalu jauh iaitu sejauh 3,000 km dalam analogi dunia pasir !!!.. (for reference: real distance = 4.37 light-years/ 41.5 trillion kilometres –> sand analogy distance = 3000km)… tapi itu baru satu bintang… tu yang paling dekat… tahukah anda, antara visible star yang terjauh seperti Carinae adalah dianggar sejauh 8,000 light year.. cuba kira tu berapa km (equal berjuta2 lemon).. heher.. lihatlah berapa besarnya alam semesta ini… tapi lagi besar lagi kekuasaan si-Pencipta… Wallahu A’lam.

kepada sesiapa yang tidak yakin, boleh kira sendiri berdasarkan pengiraan di bawah (warning: mungkin sedikit mengelirukan kepada yg tak minat metematik)… heher:
(selanjutnya…)

Senarai buku yg aku baca sepanjang 2010 16 April 2011

Posted by azmirul in Buku.
Tags:
add a comment

p.s:  sorry, ni just for my personal reference… dan mungkin sedikit vanity, heher… namun, cuma sentiasa diperingat kepada diri sendiri, sebarang nikmat yang diperolehi datang dari kurnian tuhan yang Maha Pemurah dan Maha Pengasih, alhamdulillah.

Macam tahun lepas, tahun ni sebelum nak isi income tax, nak kira balik buku yang aku beli dan baca… ikut pengiraan, aku dah beli dan baca at least 27 buku baru (tidak termasuk majalah) yang kurang sikit berbanding tahun lepas (lebih 40 buku)…  cuma tahun ni total buku memang kurang tapi total muka surat yang dibaca masih lebih kurang sama macam tahun lepas iaitu lebih 8,000 muka surat setahun.. (tapi kalau termasuk bacaan Quran dan terjemahan, jumlahnya akan menghampiri atau mungkin melebihi 10,000 muka surat sebab masa puasa tahun lepas sahaja,  syukur alhamdulillah sudah berjaya katam Al-Quran & Terjemahan).. bila tengok list buku tahun lepas, kebanyakkan buku berunsur keagamaan, sedikit buku motivasi, biografi, politik dan lain-lain genre. Selain tu, bermula tahun lepas juga aku beli buku Cerpen sastera A.Samad Said untuk merasai kepelbagaian pemikiran insan seni melihat dunia. Walaupun genre buku dibaca masih terbatas, kepelbagaian bidang bacaan tahun lepas masih besar sekiranya mengambil kira bahan bacaan majalah yang dibeli/dibaca… dan yang tidak kurang penting, bacaan dari Internet yang akupun kurang pasti macamner nak sukat… heher…

(selanjutnya…)

My Malaysia Solat Time (PC/Mac) – Waktu solat Malaysia 11 April 2011

Posted by azmirul in Hobby, Tazkirah.
Tags: , , , , , , ,
add a comment

Download “My Malaysia Solat Time ver 1.0” here

– Click the above target link and save the file at any location…
– To run, just double click the file “my solat.jar”
– Any suggestion/bug report/feature request/etc, please email: burujkoder@gmail.com or visit http://alburujkoder.blogspot.com

– To hide/unhide main windows, double click tray icon or right click tray icon and select/unselect “Show MySolatTime”
– Minimum requirement: Java Runtime Library (JRE/JVM) and internet connection (at least once during solat time fetching from e-solat JAKIM)

– Antara waktu solat paling piawai di Malaysia diambil secara terus dari website e-solat Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) (http://www.e-solat.gov.my)

– One of the most standardize solat time for Malaysia by using directly solat time from e-solat website by Department of Islamic Development Malaysia (JAKIM).

(selanjutnya…)