jump to navigation

Maximum usable magnification 10 Disember 2009

Posted by azmirul in Astronomy.
Tags:
add a comment

Semalam aku baru beli accessories baru 6mm eyepiece. so, utk telescope aku Orion Apex 90mm kalo ikutkan calculation bersamaan 208x magnification… sebenarnya, dah sampai limit magnification yg telescope ni support sebab rule of thumb utk calculate optimal magnification ialah 2x aperture size (in mm) .. macam telescope Apex ni 90mm x 2 = 180x

aku dah try eyepeice ni, gambar memang lagi besar tapi dah tak sharp lagi dan tak seterang 50x magnification… tapi tu semua tak penting, janji aku bleh zoom lagi object jauh terutamanya utk terrestrial viewing yg cahaya memang dah cukup terang… heher..  malam tadipun dah try guna tengok Jupiter + moon dia, best sebab walaupun dah zoom tapi field of view lens ni besar.

Ref: maximum usable magnification:

http://en.wikipedia.org/wiki/Magnification
In practice it is widely considered to be 2x the aperture.

Advertisements