jump to navigation

Gambar bulan penuh waktu pagi guna iPhone 2 Januari 2010

Posted by azmirul in Astrophotography.
Tags:
add a comment
Gambar di bawah diambil pada pukul 7.15-7.30 pagi… tengok bulan penuh waktu pagi, teringin nak ambil gambar tapi malas nak setup telescope atau guna DSLR.. jadi, aku ambil binocular dan letak iphone belakang dia, kira ok ler cuma penat sikit sebab nak stablekan binocular yg berat tanpa tripod dengan sebelah tangan pegang bino dan sebelah pegang iPhone.. memang mencabar.. haha.. rasa macam nak┬ábeli binocular baru yg boleh attach ke tripodjer heher… seperti biasa, gambar di bawah tidak secantik mana tetapi still mendatang kepuasan kepada aku sebab diambil sendiri.. kalo dalam astrophotography, selalu aku baca kat forum jgn tunjuk gambar yang tak jadi kepada orang lain sebab boleh menjejaskan minat orang ramai dalam bidang astronomi tapi rasanya pendapatni tidak betul… kena jujurler macam aku ada baca seorang amatur astronomer kata… “my hobby is learning astrophotography, not doing astrophotography”

Morning full moon (2 Jan 2010) using iPhone & 10x50 binocular

Advertisements