jump to navigation

Diari Astronomy 21 July 2010 21 Julai 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Diari.
Tags: , , , , ,
trackback

Dah lamadah rasanya tak tengok bintang…  Antara objek terang di langit yang kelihatan malam tadi walaupun dengan mata kasar adalah seperti berikut:

    • bulan – di tengah-tengah langit
    • planet Venus – kalau tak silapler… sempat lihat dengan mata kasar ajer di bahagian barat..
    • buruj Centaurus (Alpha Centauri & Hadar/ Beta Centauri) – bahagian selatan
    • buruj Lyra (bintang Vega) – bahagian utara
  • Buruj Lyra, perhatikan bintang Vega yang merupakan bintang yang terang di bahagian utara:

    10pm – 11pm

    Objek pertama dilihat malam tadi adalah bulan.. mula-mula cuba focus ke bulan yang terang benderang di depan mata.. pelik tak jumpa… bila check baru perasan finder scope tak align… heher.. lepas calibrate baru ok…

    Fasa bulan malam tadi adalah waxing gibbous yang akan menghampiri fasa bulan penuh akhir bulan July ni.. dan seterusnya insyallah ke fasa bulan baru yg akan membentuk anak bulan pada 10/11 August nanti (bulan ramadhan)… malam tadi tak ada apa target utama… mula-mula just tengok ajer bulan guna 25mm eyepiece (50x) dan kemudian terus zoom guna 6mm eyepiece (180x)… sebenarnya 5 minit ajerkot aku tengok bulan ni sebab dah biasa sangat tengok… heher

    Lupa pulak.. sebenarnya sebelum tu, aku nak tengok planet Venus kat bahagian barat.. sebab sebelum pukul 10malam aku tengok ada bintang terang kat bahagian barat… bila check kat Panet Universe macam planet Venus… tak sempat nak confirm sebab bila setup telescope dah tenggelam… takper besok masih ader.. heher.

    Buruj Centaurus & Lyra

    Lepas tengok bulan, tak ada apa nak tengok.. so, aku scan ajer langit perati constellation mana yang boleh dikenalpasti malamni.. di bahagian selatan sebahagian buruj Centaurus jelas kelihatan berdasarkan dua bintang paling terang dalam buruj ni iaitu Alpha Centauri dan Beta Centauri (Hadar).

    Di bahagian utara pula, ada buruj Lyra yang malam tadi dengan mata kasar jelas kelihatan bintang Vega.. tapi keseluruhan buruj hanya jelas kelihatan guna binocular… aku try ler focus kat bahagian ni sebab aku tengok kat bahagian bawah bintang Vega ni macam ada binary star… cari punya cari, tak jumpa-jumpagak… rupa2nya tak betul calibrate lagi aku punya finder.. heher… ni macam nak beli finder scope lain ajer ni… asyik lari ajer calibration dia.. haha.. akhirnya berjaya juga aku tengok bintang Vega ni guna 25mm eyepiece… dan binary star kat bahagian bawah buruj Lyra yang akupun tak tahu apa nama dia dan tak pastipun betul atau tidak boleh diketegorikan sebagai binary star… heher sorry kalo silap… cuma kalo tengok memang jelas dua bintang berdekatan… (update: bila check kat program stellarium -> rupanya apa yang dilihat binary star sebenarnya quadruple system iaitu Epsilon Lyrae yang dikenali sebagai The Double Double, sebab dengan higher magnification sebenarnya setiap satu dari dua bintang tersebut adalah binary star)

    Perhatikan Epsilon Lyrae (quadruple system) di bawah bintang Vega:

    lepas tu, tengok jam dah pukul 11malam.. dah takder apa nak tengok… masuk dalamler… besok nak kerja.. heher

    maklumat lanjut utk knowledege:


    http://en.wikipedia.org/wiki/Lyra
    http://en.wikipedia.org/wiki/Vega

    Vega (α Lyr / α Lyrae / Alpha Lyrae) is the brightest star in the constellation Lyra, the fifth brightest star in the night sky and the second brightest star in the northern celestial hemisphere, after Arcturus. It is a relatively nearby star at only 25 light-years from Earth, and, together with Arcturus and Sirius, one of the most luminous stars in the Sun’s neighborhood.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Epsilon_Lyrae

    Epsilon Lyrae (ε Lyr / ε Lyrae), commonly quoted as The Double Double, is a quadruple system approximately 162 light-years away in the constellation of Lyra. It can easily be separated into two components when viewed through binoculars, or even with the naked eye under excellent conditions.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Centaurus
    http://en.wikipedia.org/wiki/Alpha_Centauri

    Alpha Centauri (α Centauri / α Cen; also known as Rigil Kentaurus, Rigil Kent, or Toliman) is the brightest star in the southern constellation of Centaurus. To the unaided eye it appears as a single star, whose total visual magnitude would identify it as the third brightest star in the night sky. Alpha Centauri is also a binary star system, designated Alpha Centauri A (α Cen A) and Alpha Centauri B (α Cen B), or Alpha Centauri AB (α Cen AB), and lies 1.34 parsecs or 4.37 light years away from our Sun.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Beta_Centauri

    Beta Centauri (β Cen / β Centauri), also known as Hadar or Agena, is the second brightest star in the constellation Centaurus and the tenth brightest star in the night sky. Beta Centauri is a B1 III blue-white giant star that the astrometric Hipparcos satellite calculates as about 161 parsecs or 525 light-years from the solar system. More recent estimates place the distance of the system to closer to 350 light years or 107 parsecs.

    Komen-komen»

    No comments yet — be the first.

    Tinggalkan Jawapan

    Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

    WordPress.com Logo

    Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

    Twitter picture

    Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

    Facebook photo

    Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

    Google+ photo

    Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

    Connecting to %s

    %d bloggers like this: