jump to navigation

Astronomical Sketching 25 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy.
Tags:
trackback

astronomical sketching ni memang best… aku yang baru practice sketch dua tiga helai lakaran yang tak secantik mana pun dah merasa kepuasannya.. haha.. walaupun zaman sekarang kita boleh guna ccd camera utk astrophotography.. tapi kadang kala teknik lama juga amat menarik untuk kita pelajari dan dikembangkan bersama teknologi baru… zaman Galileo Galilei dulupun telah digunakan teknik sketching untuk merekod finding sama ada dalam bidang astronomy atau bidang lain… zaman sekarang, dengan adanya telescope dan binocular yang lebih bagus, lakaran yang dihasilkan juga semakin canggih.

berikut disenaraikan link-link berkenaan astronomical sketching:

  • Astronomy Sketch of the Day (ASOD) – Drawings and sketches of an astronomical nature
    http://www.asod.info/

The idea behind ASOD is to provide an appropriate stage for a single astronomical sketch for the entire day, much as other similar calendrical websites treat the best CCD and DSLR images supplied by amateurs. Obviously these other sites have specific areas of interest. One of the very cool things about Astronomical Sketching is that it includes just about every type of celestial object you can think of, and that makes it very attractive to all. This is another chance for sketching to reach out and instruct, not only with techniques but with serious discussion of the objects through the works and words of the artists themselves.

antara astronomy sketch yang aku suka tengok ialah yang dilukis oleh Rony De Laet…

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: