jump to navigation

Diari Astronomi 14 Jan 2010 (M44) 16 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Diari.
Tags:
trackback

Sketch aku (lakaran kali kedua) pandangan malam 14 Jan 2010:

*dalam sketch tu ada penanda 1-5, aku punya reference untuk cari object ni sebab aku perasan kena pusing skit 10 kali step slow motion utk Right ascension ke atas baru jumpa object tu dan dalam step ke-5 ada skit bintang-bintang yang mula-mula aku tersilap ingat M44… rupa-rupanya kat atas lagi… tapi ni kedudukan secara kasar ler, yg confirm sketch ni memang tak berapa tepat… biasaler amatur, patut kena guna coordinate nak cari… hahaha

  • Planet yang dilihat: Mars
  • Messier object yg dilihat: Beehive Cluster (M44 / Praesepe)

Malam 14 Jan 2010 dalam pukul 11.45 pm , lepas tengok Mars aku try cari mana-mana Messier object yang senang dilihat dan paling penting senang dicari… heher sebab sebelum ni ada yang tak jumpa… rupa-rupanya Messier object yang aku cari sebelum ni memang susah nak nampak macam M1 Crab Nebula mempunyai kecerahan yang rendah dalam Magnitude 8.4 berbanding M42 (orion nebula) dalam Magnitude 4 (lagi kecil value lagi terang) yang kalau pakai binocular pun dah boleh nampak. Bila scan guna program Pocket Universe, aku perasan ada Messier object dalam Mag 3.7 (cerahgak) berdekatan dengan planet Mars iaitu M44 atau Beehive Cluster

so, aku try cari object ni dan mula-mula confuse apsal tak nampak apa-apa pun kat area tu.. ada bintang-bintang ajer, takderpun macam M42… bila refer balik program, baru tahu memangler tak sama dengan M44 sebab M44 adalah open cluster berbanding M42 adalah nebula.. jadi, view bila guna telescope aku nampak macam tompokan gugusan bintang (ada titik-titik halus) berbanding area lain yang lebih gelap.

1. Kedudukan Mars berbanding M44 (wide angle view):

2. Kedudukan Mars berbanding M44 (zoom):

3. Maklumat M44 dalam Pocket Universe:

4. Kedudukan bintang Achernar yang dilihat malam yg sama dengan mata kasar:

5. Kedudukan bintang Capella yang juga dilihat dengan mata kasar:

Right ascension slow motion

More info:

http://en.wikipedia.org/wiki/Beehive_Cluster

The Beehive Cluster (also known as Praesepe (Latin for “manger”), M44, NGC 2632, or Cr 189) is an open cluster in the constellation Cancer. It is one of the nearest open clusters to the Solar System, and it contains a larger star population than most other nearby clusters. Under dark skies the Beehive Cluster looks like a nebulous object to the naked eye; thus it has been known since ancient times. The classical astronomer Ptolemy called it “the nebulous mass in the breast of Cancer,” and it was among the first objects that Galileo studied with his telescope.

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: