jump to navigation

Diari astronomi 11 Jan 2010 (Taurus, Pleiedes, etc) 12 Januari 2010

Posted by azmirul in Astronomy, Diari.
Tags:
trackback

  • Constellation yg dilihat: Canis Major, Canis Minor, Gemini, Taurus
  • Focus constellation: Taurus
  • Messier object yg dilihat:  Pleiades (M45), Orion Nebula (M43)
  • Messier object yg dicari tapi tak jumpa (heher): Crab nebula (M1), M41, M78

Malam tadi memandangkan langit cerah lepas petang hujan, aku sambung buat cerapan. Mula-mula tak tahu nak cari apa, so belasah ajer guna bincoular scan langit untuk cari object-object menarik yang dapat dilihat dan baru focus guna telescope…

Seperti biasa, focus pertama still constellation yang paling mudah aku recognize iaitu Orion… heher… sempatler focus sekejap ke M43 (Orion nebula)… berdasarkan program planetarium kat Iphone aku ada lagi satu messier object kat constellation Orion ni iaitu M78 tapi tah aku tak jumpa pulak… patut cari guna coordinate RA dan declination tapi sekarang tak pandai lagi… heher..

bergerak ke constellation kedua sebelah kanan bawah orion iaitu constellation Canis Major… patut kat sini pun ada messier object M41 tapi apakan daya aku tak jumpa-jumpa object ni… haha.. mungkin juga tak perasan sebab tengok memang ada bintang-bintang kat area tu tapi tak pasti… tapi takper, next time boleh cuba lagi.

aku sambung scan object di langit guna binocular memandangkan sudah tiga object dicari tak jumpa sama ada salah alignment atau memang tak boleh nampak sebab light pollution. cari punya cari ternampak pulak satu gugusan bintang yang macam aku kenal… bintang seven sister atau Pleiades (M45)… tapi sebelum tu aku nak confirm kan dulu bentuk constellation sekitar bintang ni, so berdasarkan sketch dapatler garisan kasar constellation Taurus…

mula-mula focus guna 50x magnification (25mm eyepiece), tapi aku reduce kepada 30x (40mm eyepiece) untuk wide angle view sebab gugusan bintang Pleides ni besar sangat, aku tengok banyaknyer bintang kat area ni… mulaler confuse kejap heher… sebab nama dia seven sister, ingatkan ada tujuh ajer bintang kat situ… pagi tadi aku check kat wikipedia, memang betul memang ada sembilan brightness star dalam M45… tapi kat sketch yg aku draw ada 10 titik, haha… rupa-rupanya ada dua bintang yang dinamakan dengan satu nama iaitu bintang  Asterope atau Sterope… tapi kalau masuk bintang2 yang  tak terang, memang ada banyak lagi…. so, tak sia-sia lakaran yang dibuat, nampak gaya result tepat (tapi dengan bantuan program planetarium kat iphone bolehler heher) cuma kedudukan posisi bintang dalam lakaran aku ni mungkin ada yang tak tepat…

Rujukan:

Gambar bintang seven sister dari wikipedia:

Pleiades (Source: Wikipedia)

Pleiades (Source: Wikipedia)

M45 map (Source: Wikipedia)

M45 map (Source: Wikipedia)

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: