jump to navigation

Webcam mods for astronomy (Artemis CCD) 28 Disember 2009

Posted by azmirul in Astronomy, Astrophotography.
trackback

Malam tadi, aku survey webcam modification & CCD camera utk astronomy sebab nak tahugak apa yg diaorang pakai sampai bleh ambil gambo2 yg cantik berbanding webcam aku yg harga RM80 haha….. baruler tahu orang yg popularkan webcam modification utk astronomy ialah Steve Chambers[1] sampai nama modification pun  guna singkatan SC1, SC2, SC5, etc… akupun nanti kalo nak invent apa2 technique nak letak nama akuler heher…. antara jenama CCD camera utk astronomy yg ader kaitan dgn Steve Chambers ni adalah Atik Instrument (dulu Artemis CCD)… seperti yg aku telah pelajari sebelum ni, better picture memerlukan sensor size yg besar… kalo ikutkan senarai kat website Atik Instrument [2],  CCD camera paling mahal guna sensor size 43.3mm diagonal yg merupakan full frame sensor berdasarkan 35mm film photography… harga dia RM20,000!!!.. tapi aku raser ader brand lain yg lagi mahal sebab brand Atik ni setahu aku target utk produce “low cost” CCD camera utk astronomy… haha, yg paling murah dlm RM2,000 utk sensor size sebesar 6mm diagonal… still, amat berjauhan sekali dgn harga webcam aku yg cuma berharga lapan puluh ringgit dgn sensor size sebesar 4mm diagonal… tapi takper, sekurang2nya aku tahu technology yg ada .. macam aku ader dengar orang kata kalo minat F1, tak semestinya kena pandu kereta F1…. heher

Beginner & Guide Cameras

  • Atik 16ic (UK£ 384 = RM 2,102), Sensor Type: CCD – Sony ICX-424AL, (Sensor size: 6mm diagonal, Type 1/3)
  • Atik 16ic-s (UK£ 579 = RM 3,169), Sensor Type: CCD – Sony ICX-415AL, (Sensor size: 8mm diagonal, Type 1/2)

Mid Range

  • Atik 314E (UK£ 851.00 = RM 4,659), Sensor Type: CCD – Sony ICX-205AL
  • Atik 314L+ (UK£ 1,243 = RM 6,805), Sensor Type: CCD – Sony ICX-285AL (Sensor size: 11mm diagonal, Type 2/3)

Large Format

  • Atik 4000 (UK£ 2,538.00 = RM 13,894), Sensor Type: Kodak KAI 04022 (Sensor size: 21.43mm diagonal)
  • Atik 11000 (UK£ 3,677 = RM 20,128), Sensor Type: CCD – Kodak KAI 11002 (Sensor size: 43.3mm diagonal)

Rujukan

[1] Webcams for Astronomy – brief summary of modifications SC1 and SC3
http://astro.neutral.org/webcam_mods.html

These mods are designated by their SC number. SC = Steve Chambers who invented the whole idea.
The “homepage” of the webcam mods is http://www.pmdo.com/wintro.htm

[2] Artemis CCD: http://www.artemisccd.co.uk/
– Artemis CCD designs cooled CCD cameras for Astronomy and Scientific imaging. All manufacture of Artemis designed cameras is now carried out at our dedicated production plant in Portugal and are sold under the Atik Instruments brand.  Steve Chambers ( Steve@ArtemisCCD.co.uk )

Astronomy Cameras from Atik: http://www.atik-instruments.com/
– Atik is the leading European manufacturer of cooled CCD cameras for use in astronomy.

http://www.atik-instruments.com/html/cameras.html
http://www.atik-instruments.com/html/tech_specs.html

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: