jump to navigation

Orion Nebula 8 Disember 2009

Posted by azmirul in Astronomy.
trackback

10.00 – 11.00 mlm

http://en.wikipedia.org/wiki/Orion_Nebula

Malam tadi, focus ke Orion Nebula pulak… tgk gambar kat bawah ni (captured dari program Stellarium) untuk tahu kedudukan Orion Nebula…

mula2 pakai standard eyepeice 25mm (50x magnification),  cloud nebula tu dah bleh nampak, tapi takderler detail sangat… lepas tu aku try tambah 2x barlow lens… kira zoom lagi 100x magnification, lagi besar cloud yg nampak… tapi takderla detail macam gambar kat wikipedia tu heher… kabur ajer awan gas dia, kalo pakai telescope aperture lagi besar, lagi detail kot… aku nak try zoom lens 7mm tapi susah betul nak stabilize/focus guna tripod murah ni, bergegar2… ni bertambah lagi sebab kena beli proper astronomical tripod…. kopak lagi duit aku… hahaha…

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: