jump to navigation

Jupiter’s moon 7 Disember 2009

Posted by azmirul in Astronomy.
Tags:
trackback

10.00 – 10.45 malam

Malam ni aku happy sebab dah berjaya guna telescope baru utk tgk rangkain bulan kat Jupiter guna eyepiece standard 25mm (50x magnification).. mula2 tak pasti apa yg aku tgk, tapi bila verify balik tadi kat program Stellarium, memang confirm yg aku tgk dlm pukul 10.15-10.30 tadi adalah jupiter’s moon.. tapi tak sempat nak zoom guna larger magnification sebab langit kejap2 berawan…. masalah finder scope alignment pun dah settle tadi sebab aku dah calibrate cantik punya…. movement tripod masih susah tapi aku dah recognize several trick guna tripod murah ni heher… lagipun dah senang skit nak focus sebab view telescope dah properly align dgn finder scope view…

refer gambar kat bawah utk tahu macamner kedudukan bulan Jupiter malam tadi (aku capture dari program Stellarium, actual view kat telescope bulan2 dia nampak macam titik2 halus ajer)

yg ni pulak gambar info dari program Pocket Universe pasal jupiter’s moon

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: