jump to navigation

1st time try telescope 7 Disember 2009

Posted by azmirul in Astronomy.
trackback

Setakat ni, telescope Orion Apex ni aku banyak try waktu siang.. kalo siang memang puas hati sangat2 guna telescope Orian Apex ni sebab bleh jadi spotting scope utk tgk view pemandangan (bangunan, structure, burung, etc) dan bleh sambung dgn kamera & webcam  utk ambil gambar (boleh tgk gambar cell tower dlm post lepas)

9.30 – 11.30 malam

Malam tadi, baru sempat try waktu malam dlm pukul 9.30, mula2 nak tgk bulan tapi bila check kat program Starmap, baru perasan bulan kluar lepas kul 12 malam, so try focus kat Jupiter.. ha yang ni amat mencabar skit, mungkin aku ni beginner tak tahu apa2pun pasal telescope, heher,  punyaler payah aku nak focus kat Jupiter ni, kat view finder aku yg guna magnification sebanyak 6x dah dapat tgk dah.. tapi bila guna standard eyepiece 25mm magnification jadi 50x, so susah betul nak centrekan jupiter itu,

last2 malam tadi aku lagi banyak tgk kat viewfinder ajer hahaha… tapi malam tadi walaupun viewfinder magnification 6x ajer, aku raser dah cukup nak tgk bintang2 yg dgn mata kasar tak perasan sangat.. cth malam tadi,  antara jupiter dan neptune tu ada sederet 3 bintang yg akupun tak tahu nama apa (tapi kat Stellarium ada tulis tapi nama code 42, 44, 45 Cap –> aku pun tak faham nantiler study). susunan bintang apa yg aku tgk kat viewfinder tu macam gambar dlm Starmap kat bawah.. (kat atas 3 biji bintang tu ader neptune rupanya, aku tak perasanlak malam tadi ader kertak dlm view aku, tapi raser memang ader kot, takper nanti malam ni tgk lagi)

selain tu, aderler tgk orion constellation dan lain2 yg akupun lupa nama dia.

so, nampak gayanyer aku kena beli eyepiece lagi besar macam 40mm ler supaya field of view lagi besar… senang skit cari object lepas tu tukar eyepiece lagi kecik utk focus specific kat mana2 object. lagi satu raser kena invest lagi beli heavy duty tripod yg bleh gerak slow motion.. aku punya tripod skrg murah ajer tu susah nak focus object2 jauh… skrg kalo gerak lebih skit dah hilang semua view, lagi satu movement tripod tak stable sangat sebab gegar2 bila aku  sentuh telescope utk focus.

6.45 – 7.30 pagi

pagi ni cuti tak kerja, so bleh sambung tgk bulan plak… bulan waktu pagi tadi memang betul2 centre kat langit, kira aku kena dongakkan telescope tu lebih 50 degree ke atas… sakit leher nak tengok, heher… waktu nak focus pun macam case malam tadi hahahaa… kat viewfinder dah jumpa, tapi sebab viewfinder aku tak betul2 calibrate, bila tgk kat telescope takder pulak… heher tapi pusing punya pusing dapatgak aku focus kat bulan tadi… terang giler,  aku raser kalo bulan penuh kena pakai filter kot,  ni bertambah lagi sebab nak beli heavy duty tripod atau astronomical tripod.. so, pagi ni sempat try guna standard eyepiece 25mm with 50x magnification ajer.. lain2 malas nak try sebab 50x pun dah susah aku nak centrekan kat tripod, kalo 7mm lagi susah nak stabilize & focus.

p/s: walaupun ada skit masalah, tapi takper, masih banyak masa utk try dan study lagi….

bersambung… (nanti aku nak cerita macamner aku sambung webcam kat telescope)

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: