jump to navigation

Beza gambar guna SLR telephoto 200mm dgn telescope 1250mm 5 Disember 2009

Posted by azmirul in Astronomy, Photography.
Tags:
trackback

Kalo nak tahu beza result guna lens magnification/zoom yg berbeza, bleh tgk comparison gambar kat bawah (camera SLR tu abang aku punya, telescope tu guna aku punya Orion Maksutov-Cassegrain Apex 90mm):

Magnification=Focal length of the Objective/Focal length of the Eyepiece

kalo ikut formula kat atas dgn “andaian”[1] focal length eyepiece utk SLR adalah 50mm, telephoto lens 200mm* bersamaan dgn magnification sebanyak 320/50=6.4x dan gambar no dua guna 1250mm focal length telescope adalah 1250/50 = 25x

*35mm equivalent focal length adalah 320mm

update (8 Dec 2009):
utk makluman jarak antara cell tower dgn telescope dlm 0.52 km

1. Canon EOS 350D + 200mm telephoto lens (4x 6.4x magnification)

2. Canon EOSD 350 + telescope Apex1250mm (25x magnification)

3. Gambar cell tower yg sama without any zoom magnification guna iphone utk comparison

(sorry gambo gelap, masa captured berbeza dgn gambar1 dan 2 iaitu waktu petang semalam, gambo ni aku baru capture jam 7 lebih pagi tadi sebab tak sabo2 nak submit kat blog ni heher)

p/s: lepas ni, nak try ambil gambar guna telescope baru aku tu guna magnification eyepiece yg lagi power (>50x)

[1] ref:

http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=29133
http://www.photography-forums.com/calculate-zoom-t4135.html
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=21278

Komen-komen»

No comments yet — be the first.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: